Diana, az első Netflix-musical

Diana, az első Netflix-musical

A Diana hercegnőről szóló musicalt a Broadway-bemutató előtt tűzi műsorára a Netflix jövő májusban. A zenés színház történetében példátlan esetre a világjárvány megfékezésére hozott korlátozások miatt kerülhet sor.

A Broadway színházai bezártak, idén már nem nyitnak ki, így a Diana hercegnő élettörténete alapján írt musical sem kerül színpadra. A darabot az eredeti Broadway-szereposztással veszik filmre, közönség nélkül.

A musicalt eredetileg márciusban mutatták volna be. Ez az első alkalom, hogy egy Broadway-darab premierje előbb kerül a tévéképernyőre, mint a színpadra. 

A produkciós cégek eddig vonakodtak a képernyőre engedni előadásaikat, míg színpadon játsszák őket, nem beszélve a be sem mutatott darabokról, attól félve, hogy a nézők a tévé után nem mennek el a színházba. A világjárvány azonban változásokat hozott, a bezárásokhoz alkalmazkodva online alternatívákat keresnek a cégek. Szakértők szerint a színházi előadás filmes változata felkeltheti a nézők érdeklődését.

Hírdetés

Ugyanezzel a dilemmával szembesül a filmipar. Több stúdió nem a mozikban, hanem közvetlenül a streamingszolgáltatóknál mutatja be az új alkotásokat. A Disney nyári nagy dobását, a Mulant egyenesen a Disney Plusra irányította, kikerülve az észak-amerikai mozikat. 

A Diana-musical rendezője az a Christopher Ashley, aki az utóbbi években a Memphis, a Xanadu és a Come from Away című musicaleket vitte sikerre a Broadway-n. A Rocky Horror Picture Show 2000-es, díjnyertes felújítása szintén az ő nevéhez fűződik. 

Diana szerepére egy angliai születésű musicalszínésznőt találtak Jeanna de Waal személyében, aki kiskamasz kora óta erre a pályára készült. A Paul McCartney által alapított nívós és méregdrága londoni LIPA zeneiskolában tanult, első komolyabb színpadi szerepét a We Will Rock You című Queen-musicalben kapta. Ezután New Yorkba költözött, hogy közelebb kerüljön a Broadway-hez. Egy sikeres beugrással hívta fel magára a figyelmet az American Idiotban, aminek köszönhetően 2012-ben bekerült az országos turnéra induló Wicked című musicalbe. 

Ezek után kisebb-nagyobb szerepekben folyamatosan jelen volt a Broadway-n, és beszédtanárok segítségével igyekezett megszabadulni brit akcentusától, amely tavaly, a Diana szereplőválogatásán paradox módon épp kapóra jött számára. A musical dalait az a David Bryan írta, aki a Memphis című sikerarabot is jegyzi.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »