„Ne feledjük, történelmünkben mindent a hatalom elleni küzdelemben érhettünk el” – Somorján is megemlékeztek a kitelepített magyarokról – VIDEÓKKAL

„Ne feledjük, történelmünkben mindent a hatalom elleni küzdelemben érhettünk el” – Somorján is megemlékeztek a kitelepített magyarokról – VIDEÓKKAL

A kitelepített magyarok tiszteletére megemlékezést tartottak Somorján, a Kitelepített Magyarok Emlékművénél. A megemlékezésen Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár is meghajolt a kitelepített és elhurcolt magyarok emléke előtt.

A megemlékezés a Szózat eléneklésével kezdődött, majd a somorjai evangélikus, református és katolikus egyház vezetői szóltak a megemlékezés résztvevőihez, és imádkoztak a meghurcoltakért.

Ezt követően Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára méltatta a háború utáni hontalanság, valamint a magyarságukért kollektíven büntetett és meghurcolt emberek bátorságát, hogy mindezek ellenére vállalták magyarságukat.

Potápi Árpád János beszédében kiemelte:

Az üldözöttség és védtelenség éveit szenvedte el nemzetünk a 20.században, ennek ellenére mi megtanultunk nyerni ott, ahol már mások összeestek volna. Győzedelmeskedtünk minden elnyomó akarat ellen. Április 12. alkalmat teremt számunkra, hogy megemlékezzünk az 1944-45-ben elmenekült emberekről, a Csehországba deportáltakról, azokról, akiket kivégeztek, és azokról akik jogfosztottá váltak.

A somorjaiak emlékezése fontos, hiszen a városból legalább 330 lakost hurcoltak el a lakosságcsere-egyezmény és a Beneši-dekrétumok alapján. Ezek az emberek ennek ellenére példát mutattak emberségből, hazaszeretetből és bizonyították, hogy a legrosszabb helyzetekből is megerősödve jöttek ki.

Az összetartozás érzése és tudata szellemi gazdaságot jelent. A magyar jellem legértékesebb kincse a nemzeti összetartozás lett,

Hírdetés

 – hangsúlyozta.

A szervezők nevében a ma7 stábjának Méry János elmondta, hogy tíz éve kezdték el a megemlékezéseket, amelyek a fiatalabb generációk számára is átörökíti az emlékezetet, amelyre emlékeznünk kell, hogy hasonló események a jövőben soha többé ne ismétlődhessenek meg. A somorjai emlékmű avatásán 2021-ben Kövér László házelnök is jelen volt, ahol úgy fogalmazott:

A bűn nem akkor teljesedik be, amikor elkövetik, hanem akkor, amikor elfelejtik.

Az akkori szlovák külügyminiszter, Ivan Korčok, aki nemrégiben a felvidéki magyarok szavazataiért még magyarul is próbálkozott beszélni, akkoriban élesen támadta Kövér Lászlót szlovákiai látogatása miatt, és azért, hogy a múltat idézte, amit szerinte már nem kellene emlegetni.

A somorjaiak úgy vélik, a megmaradásuk záloga, ha majd gyermekeik, unokái és azok utódai is méltó helyen tudnak megemlékezni a felvidéki magyar múlt ezen szomorú és tanulságos időszakáról.

Az emlékezés a Himnusz közös eléneklésével ért véget.

A megemlékezésen közreműködtek a Csali Gyermek Néptáncegyüttes és az Eszterházy Akadémia tagjai és Hecht Annabelle szavaló.

Potápi Árpád János teljes beszédét az alábbiakban közöljük:


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »