Így cserélnék le a magyarokat vendégmunkásokra a sopronkövesdi Autolivben

Így cserélnék le a magyarokat vendégmunkásokra a sopronkövesdi Autolivben

Amint arról lehetett hallani a hírekben, az elmúlt hetekben bérvita bontakozott ki a sopronkövesdi Autoliv gyárában, több sztrájk is volt már, az elmúlt napokban újabb 24 órás sztrájkot szervezett a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi alapszervezete. Volt azonban még egy-két váratlan momentum.

Visszanyalt a fagyi, úgy hírlett, hogy a vendégmunkások (ukránok és filippínók) is sztrájkolni akartak. Erre nyilván nem számított a gyár vezetése, hiszen éppen azért hozta őket, hogy befogják a szájukat, és dolgozzanak kevés pénzért és túlórázzanak, miegymás. Azonban a gyár többségében még magyarok dolgoznak.

A legutóbbi sztrájk alkalmával pedig már meg is fenyegették kitoloncolással a vendégmunkásokat arra az esetre, ha sztrájkolnának, és a modern kori rabszolga-kereskedők (munkaerő-kölcsönző cégeknek becézik őket) is rájuk szóltak, hogy nem kéne pattogni. Így a gyár mintegy 80%-a nem vette fel a munkát a 24 órás sztrájk alkalmával. Egyébként a bérvita arról szól, hogy nem elégedett a szakszervezet a 12-13 százalékos béremelési ajánlattal, amit ráadásul januárig visszamenőleg nem akarnak kifizetni. Nyilván, hogy jogos lehet a követelés, nettó 200-250 ezer forint ha lehet az átlagkeresetük a gyárban.

Hírdetés

Rámutat azonban az eset egy nagyon súlyos dologra.

Látszik, hogy mi lesz akkor, ha már többségében vendégmunkások dolgoznak a gyárban, és országszerte a többiben is. Szó nem lesz sztrájkról (még akkor sem, ha belépnek a szakszervezetbe!), mert könnyű lesz őket megzsarolni. Következtetés: meg kell állítani a vendégmunkások behozatalát.

De nyilván ez önmagában nem elég, politikai akarat, kormányzati szándék kellene ahhoz, hogy ezeket a globális nagyvállalatokat rávegyék arra, hogy normális fizetéseket és körülményeket teremtsenek. Ez nem történik meg.

S, hogy mi a végső cél az Autolivben is? Nem nehéz kitalálni, forrásaink szerint ha nem történik releváns béremelés, tömegesen fognak felmondani a magyarok. Onnantól fogva pedig már szabad az út a még több vendégmunkás számára…

Lantos János – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »