Debrecen díszpolgára lett Palánki Ferenc megyéspüspök

Debrecen díszpolgára lett Palánki Ferenc megyéspüspök

Palánki Ferenc megyéspüspök a Debrecen Város Díszpolgára kitüntető címet vehette át április 11-én, a város napja alkalmából összehívott ünnepi közgyűlésen a Kölcsey Központban.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a  város és polgárai anyagi, szellemi és erkölcsi gyarapodásában, fejlődésében elévülhetetlen érdemeket szerző, a város tekintélyét erősítő életmű elismeréseként adományozta a címet a főpásztornak.

Debrecen 1693-ban ezen a napon, április 11-én kapott szabad királyi városi rangot I. Lipót császártól és királytól. Ebből az alkalomból adományoz minden évben kitüntető címeket a városi közgyűlés.

Debrecen díszpolgára lett továbbá Bárány László, a Master Good csoport alapító tulajdonosa. Debrecen Város Pro Urbe díját kapta Köstner Vilmos mesteredző, Szilágyi Imre grafikusművész, valamint Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja. Debrecen Város Déri Frigyes-díját adományozták Ábrahám László Csabának, a Sensirion Hungary Kft. ügyvezetőjének; Debrecen Város Mecénása díjat pedig Bárd Dávid, az Arany Oroszlán Gyógyszertár vezetője, tulajdonosa vehetett át.

*

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspököt 1994-ben szentelték pappá, 2010-ben püspökké. 2015. szeptember 21-én Ferenc pápa a Szent II. János Pál pápa által alapított Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye második püspökévé nevezte ki.

2015. november 14-től vezeti a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyét. Ahogy a róla elmondott laudációban szerepel, az azóta eltelt évek bizonyítják, hogy főpásztori szolgálata igen gazdag a gondjaira bízott lelki és anyagi természetű javak megőrzésében, gyarapításában, valamint bővelkedik újításokban a vallási műveltség szintjének növelése és az öntudatos keresztény közéletiség fejlesztése érdekében.

Szívügyének tekinti a felnövekvő nemzedékek keresztény nevelését és oktatását. Ennek a célnak a megvalósításáért – a jó lehetőségeket felhasználva – vállalta több oktatási-nevelési intézmény fenntartását, felújítását és újak építését a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében.

Hírdetés

Palánki Ferenc megyéspüspök Debrecen köztiszteletben álló polgára, akinek magas fokú hivatástudattal, ökumenikus gondolkodással, minden jóakaratú ember felé megnyilvánuló nyitottsággal és fáradtságot nem ismerő munkabírással végzett megyéspüspöki szolgálata immáron szerves részét alkotja Debrecen város és Hajdú-Bihar vármegye értékőrző és gyarapító történelmének.

Palánki Ferenc püspök az eseményen elmondta, nagy öröm számára, hogy megkaphatta ezt a kitüntetést. Kilencedik éve vezeti a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyét, azóta él Debrecenben. Hála van a szívében azért a nagy-nagy nyitottságért, szeretetért, ahogyan a testvérfelekezetek közössége és a város vezetése fogadta ideérkezésekor. Hálás azért, hogy

Köszönőbeszéde végén a főpásztor, mivel ezen a napon ünnepelték a költészet napját is, József Attila A számokról című versével ajándékozta meg az ünnepi közgyűlés résztvevőit.

Az ünnepi közgyűlésen Papp László polgármestere fejezte ki gratulációját a város nevében. A polgármester utalt a díjazottakkal készült interjúkra, amelyekben szinte mindannyian köszönetet mondtak a közösségüknek, a családjaiknak. „Ha gyorsan akarsz haladni, akkor menj egyedül, ha messzire akarsz jutni, akkor építs közösséget és menjetek együtt!” – idézett egy bölcsességet Papp László, és hangsúlyozta, hogy mi „együtt vagyunk Debrecen!”.

„Debrecennek az az óriási előnye, hogy mi nem egyénben, hanem városi közösségben gondolkodunk, amely nagyon jól reprezentálja a város erejét, képességeit azon területeken, amelyeket a díjazottak is képviselnek, legyen szó hitről, egyházi közösségről, üzleti életről, gazdaságról, sportról, művészetről, oktatásról. Ezek mind-mind olyan területei a városnak, amelytől csak sikeresebbek, eredményesebbek leszünk.

Debrecennek kiemelt szerepe volt, van és lesz az ország, a nemzet életében. Történelmi múltja, jelene is az, amelyre hivatott a következő évtizedekben, ez emeli ezen elismerések súlyát, a rangját.

A civisek közössége sokra hivatott, nehezen méri az elismerést, de ha odaadja, akkor az egy életre szól” – fogalmazott Papp László.

Szöveg: Kovács Ágnes

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »