Az Ukrajnának juttatott források felülvizsgálatát kérte Varga Mihály – a nap hírei

Az Ukrajnának juttatott források felülvizsgálatát kérte Varga Mihály – a nap hírei

Az Ukrajnának juttatott források szigorú felülvizsgálatát kérte a pénzügyminiszter. Nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal a pedagógusok teljesítményértékelésének szempontjait. A főpolgármester szerint nemcsak a budapestieknek, hanem Budapestnek is megérte az olcsóbb bérletek bevezetése.

Magyarország támogatja, hogy az Európai Unió nagyobb mértékben járuljon hozzá a tagállamok határvédelmi kiadásaihoz az Európai Beruházási Bankon keresztül, de ez nem válhat eszközzé Ukrajna katonai támogatásához – jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása után elmondta: a találkozón áttekintették az ukrán támogatás stratégiáját is. Közölte: az Európai Bizottságnak törekednie kell arra, hogy az Ukrajna újjáépítésére és reformjainak támogatására megítélt 50 milliárd eurós forrás felhasználása fegyelmezett legyen, a pénz megérkezzen, és kizárólag arra használják fel, amire azt az EU biztosította.

Közzétette a kormány, mely területeken mekkora vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a felújítási programban a háztulajdonosok. A támogatás összege minden esetben hatmillió forint, de az, hogy ebből mennyi a vissza nem térítendő rész, az attól függ, hogy az adott járásban mekkora az átlagjövedelem. Eszerint a legmagasabb vissza nem térítendő összeghez, 3,5 millió forinthoz abban a 63 járásban lehet jutni, ahol az átlagjövedelem az országos 75 százalékánál alacsonyabb.

Februárban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés éves szinten, Munkanaphatástól megtisztítva 1,4 százalékos a bővülés – közölte a KSH. Az előző hónaphoz képest azonban 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene. A feldolgozóipari alágak többségében nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában. A feldolgozóipari exportértékesítés 34 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 2,3 százalékkal nőtt, a villamosberendezés-gyártásáé 8,8 százalékkal visszaesett.

Közzétette a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a Lánchíd felújításával kapcsolatos jelentését. A Kehi közleménye szerint a fővállalkozó A-Híd Építő Zrt.-től több mint 1,5 milliárd forintot utaltak át a Sunstrike Hungary Kft.-hez, aminek a vezetői ellen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást folytat. A Sunstrike tulajdonosát tavaly novemberben vették őrizetbe, mert a gyanú szerint 241 millió forint összegben fogadott be valótlan tartalmú számlákat. A fővárosi önkormányzat az Európai Beruházási Banktól felvett hitelből fizette ki a felújítási költségeket.

A főpolgármester szerint nemcsak a budapestieknek, hanem Budapestnek is megérte az olcsóbb bérletek bevezetése. Karácsony Gergely elmondta: az eladások többsége a Budapest Go-n keresztül történik, a diákbérletből csaknem háromszor annyi fogyott, mint az előző időszakban, ami az elszámolási rendszer miatt bőven kompenzálja a csak Budapestre érvényes bérletek értékesítésében tapasztalt 17 százalékos visszaesést.

Hírdetés

Nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal a pedagógusok teljesítményértékelésének szempontjait – írja az Eduline. Az általános iskolák számára a szakmai, módszertani ajánlásban a tanárokat értékelni kell többek között a kompetenciaeredmények alakulása, az intézményen kívüli programokban a részvétel, az etikus magatartás, a kommunikáció és a felzárkóztatásra szoruló tanulók fejlesztése szerint. Az Oktatási Hivatal külön dokumentumot hozott létre a középiskolai, a kollégiumi tanároknak, illetve az óvodák és szakiskolák pedagógusainak is.

Megérkezett Magyarországra az első KC-390 katonai szállítórepülő. A gép akár 26 tonna hasznos tömegű szállítmányt tud szállítani, ejtőernyővel célba juttatásra és levegőben tankolásra is alkalmas. 800 kilométer per órás sebességgel tud repülni, az utazómagassága pedig elérheti a 8 ezer métert is. Idén két ilyen szállítórepülőt szerezhet be a honvédség, amelyek a tervek szerint év végén, illetve jövőre érkeznek meg véglegesen Magyarországra.

Egy évtized alatt 62 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a bűnmegelőzés napja alkalmából rendezett ünnepségen. Rétvári Bence azt hangsúlyozta, hogy az eredmény a rendőrség és a bűnmegelőzésben dolgozók munkájának köszönhető.

Ammóniamérgezés történt a kisvárdai baromfifeldolgozóban, az eset miatt 14 embert kellett kórházba szállítani – írja az RTL.hu. Az ammónia csütörtökön a késő esti műszak közben, a daraboló részlegen került a levegőbe a meghibásodott hűtőrendszerből. Két kórház, a kisvárdai, illetve a nyíregyházi sürgősségi osztálya látta el a betegeket, akiknek enyhe mérgezés tüneteik voltak, de többségük már hazamehetett.

Tavaszi utómunkálatokkal fejeződik be a győri vasúti fővonal felújítása, emiatt több ütemben módosul a menetrend a következő hónapokban – közölte a MÁV. A társaság közleménye szerint április közepétől július elejéig több ütemben vágány- és váltószabályozásokat, ágyazatpótlást, illetve felsővezeték-karbantartást végeznek, továbbá Biatorbágyon folytatják a peronaszfaltozást is.

Bemutatták az eddigi legnagyobb magyar repülő űreszköz, a Thermal Guard Assembly-t Miskolcon. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos elmondta: az Európai Űrügynökségnek és az Európai Unió közös légkörösszetétel-monitorozó, környezetvédelmi műholdsorozatában lesz fontos szerepe a bemutatott űreszköznek, a műholdak által a klímaváltozás elleni harcban pedig pontos adatokra tudnak majd szert tenni az üvegházgázok arányát tekintve.

Interkontinentális ballisztikus rakéta sikeres tesztindítását hajtotta végre egy mobil földi rakétarendszerből az orosz hadsereg. A védelmi minisztérium szerint a kilövés minden feladatát teljesítették és az eredmények igazolják a fegyver megbízhatóságát.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »