A magyar költészet napja – zselízi alapiskolások a nagy elődök nyomában

A magyar költészet napja – zselízi alapiskolások a nagy elődök nyomában

2024. április 11-én, a magyar költészet napja alkalmából nyolcadik és kilencedik évfolyamos zselízi tanulók látogattak el Budapestre. Utuk során érintették a Fiumei Úti Sírkertet és a Petőfi Irodalmi Múzeumot is.

Az irodalom iránt érdeklődő tanulók a jeles nap délelőttjét a korábban Kerepesi úti temetőnek vagy Kerepesi temetőnek is nevezett Fiumei úti sírkertben töltötték. Az 1849 áprilisában megnyílt, arborétumnak is beillő temetőben nyugszik a magyar történelem és kultúra jó néhány kiemelkedő alakja. A híres szobrászok alkotta síremlékek jelentős része fontos művészeti emlék. A diákok elsősorban azoknak az íróknak és költőknek a végső nyughelyét keresték fel, akiknek életrajzával és munkásságával az elmúlt hónapokban behatóbban is megismerkedtek; mécsest gyújtottak mások mellett Mikszáth Kálmán, Jókai Mór, Ady Endre, Móricz Zsigmond, Babits Mihály, Radnóti Miklós, Kosztolányi Dezső, Arany János, Vörösmarty Mihály és természetesen József Attila sírjánál is, miközben számos, a tanórák során eddig nem hallott érdekességet tudhattak meg a nevezett szerzőkről.

A délután a Petőfi Irodalmi Múzeumban telt, ahol a Költő lenni vagy nem lenni című, Petőfi születésének 200. évfordulója tiszteletére kialakított tárlat szakember által vezetett megtekintése után egy tartalmas múzeumpedagógiai foglalkozáson vehettek részt.

Hírdetés

A tárlat egy a kor irodalmi normáinak határait feszegető, elszántan kísérletező, sokszor tabusértő módon műfaji és nyelvi korlátokat átlépő szerző gazdag életművét mutatja be. A Petőfi Irodalmi Múzeum alapgyűjteményére épít, de nem a kultusz hősét állítja középpontba, hanem a szerzőt, a szűkebb-tágabb környezetére, kortársaira élénk tekintettel figyelő költőt, prózaírót és szerkesztőt”

– hirdetik a múzeum munkatársai.

A tanulók a tanulmányi kirándulás érdemi részét a Károlyi-kertben közös, csoportos versírással zárták.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »