Dan Barna szerint a parlamentben egyelõre nincs mûködõképes többség

A parlamentben egyelőre nem lĂŠtezik egy mĹąkĂśdőkĂŠpes tĂśbbsĂŠg, a Nemzeti LiberĂĄlis PĂĄrtnak (PNL) ‘nem sikerĂźlt egy olyan tĂśbbsĂŠget lĂŠtrehoznia, amely tĂĄmogatnĂĄ a reformokat’, hiszen a MentsĂŠtek meg RomĂĄniĂĄt SzĂśvetsĂŠg (USR) ĂĄltal kezdemĂŠnyezett, BĂźntetőügyesek nĂŠlkĂźli kĂśzĂŠletet tĂśrvĂŠnytervezetet ĂŠs a kĂŠtfordulĂłs polgĂĄrmestervĂĄlasztĂĄs projektjĂŠt mĂŠg a napirendre sem sikerĂźlt feltenni a kĂŠpviselőhĂĄz hĂŠtfői ĂźlĂŠsĂŠn, jelentette ki Dan Barna USR-elnĂśk hĂŠtfő dĂŠlutĂĄn Ploieştien.

‘A parlamentből jĂśvĂśk, ahol reggel bebizonyosodott, sajnos nincs mĹąkĂśdőkĂŠpes tĂśbbsĂŠgĂźnk, legalĂĄbbis jelenleg. Az USR jogszabĂĄlyjavaslatai, amelyeket a kijelĂślt kormĂĄnyfő, Orban Ăşr a velĂźnk valĂł tĂĄrgyalĂĄskor tĂĄmogatott, nem is kerĂźltek ma (hĂŠtfő – szerk. megj.) napirendre. A frakciĂłvezetők megbeszĂŠlĂŠsĂŠről az RMDSZ kĂŠpviselője hiĂĄnyzott, a PSD-s frakciĂłvezető ellene szavazott, a Pro RomĂĄnia kĂŠpviselője tartĂłzkodott’ – fejtette ki Dan Barna.

Az USR vezetője kifejtette, kedden talĂĄlkozik Ludovic Orban kijelĂślt kormĂĄnyfővel ĂŠs a PNL-kĂźldĂśttsĂŠggel, hogy a kĂśvetkező lĂŠpĂŠseket megvitassĂĄk. RĂĄmutatott, egy kisebbsĂŠgi kormĂĄny ‘a PSD, Victor Ponta, Tăriceanu kĂŠnyĂŠnek-kedvĂŠnek lesz kitĂŠve’, ĂŠs valĂłszĂ­nĹąleg majdnem semmit sem fog tudni megvalĂłsĂ­tani a reformokbĂłl, amelyekre pedig RomĂĄniĂĄnak oly nagy szĂźksĂŠge van. HozzĂĄtette, fel fogja szĂłlĂ­tani Orbant, hogy olyan megoldĂĄsokkal ĂĄlljon elő, amelyek mĹąkĂśdnek is.

‘A dolgok jelenlegi ĂĄllĂĄsa szerint, egyelőre ez ugyanaz a parlament, amely nemrĂŠg mĂŠg Liviu DragneĂĄt tĂĄmogatta, amely a PSD-kormĂĄnyt tĂĄmogatta’ – fĹązte hozzĂĄ Barna.

Hírdetés

LeszĂśgezte, az USR nem kĂŠrt tisztsĂŠgeket az ĂĄllami struktĂşrĂĄkban, hanem csak azt kĂŠrte, hogy a kĂŠt jogszabĂĄlytervezetĂŠt – a bĂźntetőügyesek nĂŠlkĂźli kĂśzĂŠletre ĂŠs a kĂŠtfordulĂłs polgĂĄrmestervĂĄlasztĂĄsra vonatkozĂłt – szavazzĂĄk meg.

A frakcióvezetők tanácsa hétfőn elutasította, hogy a képviselőház plénumának napirendjére tűzzék a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tervezeteit, köztük a Büntetőügyesek nélküli közéletet projektet.

Stelian Ion, az USR frakcióvezetője szerint a javaslatokat azért utasították el, mert a Pro Románia képviselője tartózkodott, az RMDSZ frakcióvezetője pedig nem volt jelen.

Hozzátette: ez azt mutatja, hogy a leendő kormánynak nagyon gyenge támogatottsága lesz a parlamentben. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »