Civil szervezetek azt kérik, hogy a fogyatékkal élõk ápolóinak bérét ismét az állami költségvetésbõl biztosítsák

Több civil szervezet petíciót nyújtott be csütörtökön a kormánynak, amelyben azt kérik, hogy a fogyatékkal élők ápolóinak bérét ismét az állami költségvetésből biztosítsák, ne a helyi önkormányzatok büdzséjéből utalják ki – írja az Agerpres hírügynökség.

A petíciót Eugen Teodorovici pénzügy- és Marius Budăi munkaügyi miniszternek címezték.

Hírdetés

A dokumentum aláírói szerint jóllehet a kormány azt állította, hogy az ápolók nyerni fognak abból, hogy nem a költségvetésből, hanem a helyi önkormányzattól kapják a bérüket, azzal szembesülnek, hogy a polgármesterek – pénzalapok hiányára hivatkozva – arra törekednek, hogy csökkentsék az ápolók számát, vagy felmondásra kényszerítik őket.

A civil szervezetek emlékeztetnek: a súlyos fogyatékkal élő személyek teljes mértékben az ápolójuktól függnek. Számos esetben az ápoló a fogyatékkal élő egyik családtagja, így a bér megvonása az egész családot nyomorba döntheti. A dokumentum benyújtói szerint a megoldás az lenne, hogy térjenek vissza a korábbi állapotokhoz, amikor a fogyatékkal élők ápolóinak bérét teljes egészében az állami költségvetésből fizették. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »