Čikovský: Fico győztesként távozhat, ha meggyőzi Kiskát arról, hogy ez jó ötlet

Čikovský: Fico győztesként távozhat, ha meggyőzi Kiskát arról, hogy ez jó ötlet

Fico politikai sorsáról végül Kiska dönthet.

 

Robert Fico teszteli, milyen körülmények között válhatna az Alkotmánybíróság elnökévé. Hivatalosan továbbra is állítja, hogy kormányfő maradna, de az utóbbi időben több forrás is megerősítette, hogy Fico komolyan gondolkodik a jelölésén.

Andrej Kiska hivatali idejének utolsó évében így komoly dilemma elé kerül. El kell döntenie, hogy megígérje-e Ficonak, hogy amennyiben jelölteti magát, kinevezi őt az Alkotmánybíróság elnökévé.

Miért fontos Kiska: Hogy Ficot alkotmánybírának jelöljék, elég számára kormánykoalíció szavazata. Az alkotmány szerint azonban az államfő minden egyes alkotmánybírára két jelöltet kap, és csak rajta múlik, kit választ közülük. Amennyiben nem változik az Alkotmány, az államfőnek teljhatalma lesz annak eldöntésében, hogy Fico az Alkotmánybíróság elnöke lesz-e vagy sem.(…)

Fico tudja, hogy csak egyszer próbálkozhat. Fico csak akkor jelölteti magát alkotmánybírának, ha megszerzi Kiska informális ígéretét, hogy kinevezi őt az Alkotmánybíróság elnökévé. Sikertelen jelölés nem jön számításba. Amennyiben Kiska nem nevezné ki őt, Fico lúzerként távozna a politikából. Ficonak két lehetősége van. Vagy megvárja az új államfőt, vagy megszerzi Kiska ígéretét.

Kiskának erős kártyái vannak. Andrej Kiska pontosan tudja, hogy Robert Fico még azelőtt szeretne távozni a politikából, hogy a választásokon legyőzik őt, ezért hajlandó lesz Kiskával licitálni. (…) Kiska ebben a játékban arról is dönthet, ki lesz az új kormányfő, mint ahogy nagymértékben arról is, hogy Robert Kaliňák is játékban lesz-e.

(…)

Kiska – Fico egyezség. Andrej Kiskánal a politikából való távozása előtt így döntenie fog kelleni, hogy elviszi-e magával a távozásáért könyörgő Ficot. (…)

A miniszterelnökkel való egyezség mellett szól, hogy Kiska azért jött a politikába, mert már nem volt képes nézni Fico politikájának következményeit. Kiska így azzal távozhatna Poprádra, hogy missziója nagy részét teljesítette.

Csakhogy ha kinevezné Ficot az Alkotmánybíróság elnökévé, több jogos szemrehányással kell szembesülnie.

Említsünk meg kettőt: Rendben van, hogy olyan ember lenne az Alkotmánybíróság elnöke, aki csak akkor vette komolyan az alkotmányt, ha az megfelelt neki vagy kénytelen volt?

(…)

A Smerben az elkövetkező hónapokban mindenki igyekszik majd úgy viselkedni, mintha a vezér nem is akarna elmenekülni az Alkotmánybíróságra. A pártvezetés tudja, hogy a távozás nyilvános elismerése igencsak meggyorsítaná népszerűségük és befolyásuk csökkenését. Ezen kívül Ficonak még legalább fél éve van arra, hogy felmérje Kiska véleményét, és végérvényesen eldöntse, jelentkezik-e alkotmánybírának vagy sem.

 

(…)

Kifelé még hónapokig úgy tűnik majd, mintha semmi sem történne. A politikára befolyással bíró, jól értesült emberek ugyanakkor egy ideje már tudják, hogy eljött az idő felkészülni arra az igencsak valószínű lehetőségre, hogy jövőre a szlovákiai közélet két legbefolyásosabb alakja távozik a politikából.

DenníkNNewsfilter: Fico môže odísť neporazený, ak presvedčí Kisku, že je to dobrý nápad


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »