Bálint nap, a kereskedők ünnepe

Bálint nap, a kereskedők ünnepe

A vásárlási szokások változása már február 14-ére, Bálint, avagy Valentin napra, a szerelmesek ünnepére is rányomta a bélyegét: a virágárusok és az ajándéktárgy-kereskedők ádáz harcot vívnak a vevők pénzéért.

Spontán – egyetlen szóval így jellemezhetnénk a Valentin-napi vásárlásokat Szlovákiában a Mastercard kártyakibocsátó társaság legújabb, Szerelmi index (Love Index) néven közzétett felmérése szerint. A Mastercard elemzői azonban figyelmeztetnek, hogy spontaneitás alatt ez esetben korántsem pozitív viselkedésre kell gondolni, a szépítő jelzővel csak arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a többség a Bálint-napi vásárlást is az utolsó utáni pillanatra hagyja, aztán lecsap az első virágcsokorra, édességre vagy giccses ajándéktárgyra, ami a keze ügyébe akad. A  felmérés szerint az ilyen „spontán” vásárlások száma 2016-hoz képest mára csaknem a felével nőtt.

Hírdetés

A legtöbben természetesen virágot vesznek, az elmúlt két évben a Mastercard szerint több mint duplájára nőtt az erre költött összeg, az ötödével több jut ékszervásárlásra is. „A Valentin-napot megelőző héten négyszer nagyobb a bevétele a virágüzleteknek és az ajándéktárgy-kereskedőknek az átlagosnál” – tette hozzá Dáša Polláková, a ČSOB bank kis- és közepes cégekért felelős menedzsere.

Egyre többen igyekeznek valami eredetivel meglepni kedvesüket. Divattá vált egy hangulatos étteremben elfogyasztott romantikus vacsora, a kimutatás szerint az így elköltött összeg az elmúlt két évben megduplázódott. Több utazási iroda Valentin-napra időzíti akciós ajánlatait, így nem csoda, hogy ilyenkor erre több mint 80 százalékkal többet költenek az emberek, mint 2016-ban. A Valentin-napi kiadásoknak már több mint a tizedét teszi ki a kirándulásokra befizetett összeg. (mi)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »