Az RMDSZ még nem döntött

Az RMDSZ még nem döntötte el, hogy támogatja-e Ludovic Orban kormányalakítását. Erről Kelemen Hunor RMDSZ-elnök beszélt szombat este egy kolozsvári kampányrendezvényen, amelyen államfőjelölti minőségben válaszolt a hallgatóság kérdéseire.

Kelemen Hunor elmondta, azután döntenek, hogy megismerik a kormányprogramot és a miniszterjelölteket. Hozzátette: jó esély van arra, hogy az RMDSZ megszavazza a kormányt azért, hogy megadja számára az esélyt a munka gyors elkezdésére. Álláspontja szerint ugyanis az országnak az az érdeke, hogy minél előbb kidolgozzák és elfogadják a jövő évi költségvetést.

Ugyanakkor úgy vélte, hogy a Nemzeti Liberális Pártnak (NLP) egyelőre nincs meg a kormány elfogadtatásához szükséges többsége, és a pártok közötti egyeztetéseket az a tényező is nehezíti, hogy elkezdődött az elnökválasztási kampány, és egymás ellen küzdenek azoknak a pártoknak a jelöltjei, amelyeknek meg kellene egyezniük a kormány támogatásáról. Szerinte az NLP kormányalakítását az is bonyolítja, hogy a párt az utóbbi három évben „mindenkivel összerúgta a port”, akivel ma a kormányalakításról tárgyalhat.

Hírdetés

Mindezek ellenére Kelemen Hunor úgy vélte: ha első nekifutásra nem is sikerül a kormányalakítás, a második kísérlet biztosan eredményes lesz, mert a képviselők többsége nem akar előrehozott választásokat.

A politikus kijelentette: nincs jó véleménye Klaus Iohannisról, akit öt évvel ezelőtt úgy választottak Románia elnökévé, hogy a magyarok 82–83 százaléka is rá szavazott. Azt remélték ugyanis tőle, hogy az erdélyi helyzet jobb ismerőjeként az erdélyiek és a magyarok számára pozitív lépéseket tesz. Ehelyett ő volt 1996 óta az első olyan államfő, aki még csak azt a gesztust sem tette meg, hogy március 15-én köszöntse a magyarokat. „Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten” – jelentette ki. Azt is felrótta az államfőnek, hogy passzív volt a külpolitikában.

A magyar városi fiatalság Mentsétek meg Romániát Szövetségre (MRSZ) való átszavazásáról úgy vélekedett, hogy a román pártokra átszavazók aránya ma sem nagyobb, mint korábban, és aki ma az MRSZ-ben látja a megváltást, az nagyot fog csalódni.

A Wass Albert megítélésére vonatkozó kérdésre válaszolva Kelemen Hunor nem adott egyértelmű választ. Kijelentette: azért mert a román népbíróság háborús bűnösnek nyilvánította, nem lehet messzemenő következtetéseket levonni róla, de a Patkányok honfoglalása című cikke egyértelműen zsidóellenes volt. Kelemen Hunor szerint azt is mérlegre kell tenni, hogy Wass Albert az Amerikai Egyesült Államokban élt, ahová nem fogadtak be háborús bűnösöket, és Göncz Árpád 1993-ban kitüntette Wass Albertet, „márpedig Göncz Árpádot nem úgy ismerjük, mint aki nácikat kitüntet”. Kelemen Hunor szerint Wass Albertnek voltak olyan nézetei a második világháború alatt, amelyekkel nem ért egyet, de ezért nem lehet egy „csuklómozdulattal” lená­cizni, ezt főleg olyan ember ne tegye, aki ma éppen a szélsőjobbal masírozik, hogy hatalmat szerezzen – mondotta. (Háromszék)


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »