Az egyház képviselői beszálltak az államfőválasztás kampányába

Az egyház képviselői beszálltak az államfőválasztás kampányába

Ján Orosch nagyszombati érsek vasárnapi miséjén közvetve élesen bírálta Zuzana Čaputová államfőjelöltet és az őt támogató Robert Bezák nyugalmazott nagyszombati érseket. Főbűnnek nevezte Čaputová támogatását.

Már csak néhány óráig tart az államfőjelöltek kampánya, csütörtöktől 48 órás moratórium lép életbe. Az államfőválasztás kampányának véghajrájába az egyházak, illetve azok képviselői is beszálltak. 

Ján Orosch nagyszombati érsek vasárnapi miséjén közvetve élesen bírálta Zuzana Čaputová államfőjelöltet és Robert Bezák nyugalmazott nagyszombati érseket. Orosch kijelentette, hogy az ultraliberális jelöltek támogatása főbűnnek minősül. Arról beszélt, hogy a keresztények nem adhatják szavazatukat egy olyan jelöltnek, akiknek programja és véleménye összeegyeztethetetlen Jézus tanításával és a keresztény értékekkel. Kifogásolta, hogy vannak jelöltek, akik nem ellenzik az abortuszt és a drogokat, akik támogatják a másságot vagy az azonos neműek gyermekvállalását és az isztambuli szerződést. „Ezen az úton híveinket zsákutcába, katasztrófába vezetjük” – jelentette ki az érsek, aki közvetve elutasította František Mikloško támogatását is. 

Hírdetés

Zuzana Čaputová a megosztás üzenetének minősítette a misén elhangzottakat, s azt szeretné, ha a polgárok nem engednék, hogy megosszák őket. „A tisztességes emberek felaprózódtak, s eddig ez kedvezett a hatalom arroganciájának. Ne engedjük, hogy különböző konfliktusok megosszanak bennünket. Olyan kihívással kell szembenéznünk, mint az igazságtalanság, s ehhez a véleménykülönbségeket áthidaló konszenzusra van szükség” – reagált Čaputová. 

Közben a keresztény politikusok és szervezetek képviselői František Mikloško mellett sorakoztak fel. A KDH korábbi és jelenlegi politikusai szerint ő az egyetlen olyan jelölt, aki polgári kiállásáva lgarancia arra,hogy valódi államférfi kerülne az állam élére. Orosch szavaira Mikloško kijelentette, olyan válaszút előtt állunk, melynek tétje, hogy az ország a kizsákmányolók kezében marad, vagy végre tisztességes kezekbe kerül. Ján Figeľ, a KDH korábbi elnöke sem bírálta a nagyszombati érsek szavait. Emlékeztetett, hogy nem először fordul elő, hogy az egyház képviselői hangot adnak saját véleményüknek, mely nem azonos az egyház álláspontjával. Volt katolikus pap, aki Štefan Harabin támogatására szólította fel a híveket, miközben az érsekek Maroš Šefčovičot támogatják. 

Az evangélikus egyház a szavazáson való részvételre buzdította híveit. Eva Bachletová, az evangélikus egyház püspöki hivatalának tanácsadója elmondta, hogy az egyház vezetői nem keresik az államfőjelöltekkel való egyeztetést, és nem tesznek ajánlást sem a szerintük legalkalmasabb jelöltet illetően. „Arra törekszünk, hogy az ország élére olyan emberek kerüljenek, akik a közügyek átláthatósága és a polgári társadalom mellett állnak ki, akik tisztességesen kommunikálnak és erkölcsi autoritások lehetnek” – közölte Eva Bachletová. Más egyházak eddig nem tették le voksukat egyetlen államfőjelölt mellett sem, csak szavazásra buzdítja a híveket. (ie, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »