Az aranytartalék nagyhatalmi eszköz, de válság idején jól jöhet

Gazdasági válságtól mentes időszakban az aranytartalék lemondást jelent bizonyos realizálható befektetési hozamokról, ám nehezebb időszakban még jól jöhet, ha egy ország sok aranyat tett félre – vélekedett az InfoRádiónak Madár István elemző. A Monetáris Tanács hétfői döntése értelmében Magyarország tízszeresére, 31,5 tonnára emelte aranytartalékát, ez az arany már meg is érkezett Magyarországra – közölte rendkívüli sajtótájékoztatóján Matolcsy György.

Noha az 1970-es évektől az arany tartalékszerepe jelentősen csökkent a világban, mivel a devizaalapú értékpapírokhoz képest sokkal kevésbé likvid, mégis több okból sok ország fontos eszközként tekint rá.

Mint Madár István, a Portfolio vezető elemzője az InfoRádiónak elmondta, jellemzően a fejlett országok tartanak sok aranyat a nemzetközi tartalékaik között.

Elmondása szerint az Egyesült Államok mellett Németországban halmozódott fel több ezer tonnányi arany, de Oroszország és Kína kicsit más kategória, hiszen ezek az utóbbi években kezdtek el nagyon látványosan “zsákolni” a nemzetközi devizatartalékaik közé.

Hírdetés

Erre lehetőséget a folyófizetésimérleg-többlet, illetve a tőkebeáramlás teremt. Kicsit világbirodalmi törekvéseket is rejt, hogy nekik jelentős aranytartalék van a könyveikben” – jegyezte meg még Madár István.

Hogy a 2008-as válság irányította-e a figyelmet az aranyra, azzal kapcsolatban árnyaltan fogalmaz.

“Minden ország igyekszik felhalmozni valamilyen, a saját fizetőeszközét védő tartalékot, amit valamibe be kell fektetni. Hogy ez az arany, vagy egy nagyon stabil ország állampapírja vagy fizetési eszköz, az befektetési politika kérdése” – tette világossá Madár István, hozzátéve, aranyba fektetni igazából lemondást is jelent más esetben realizálható kamatjövedelemtől, igaz, megnyílik a lehetőség egy nagyobb árfolyamnyereség előtt is.

Ilyen árfolyamemelkedés következhet be például egy válság esetén, mivel az arany stabilan állja az értékét. A mostani magyar bevásárlás ugyanakkor csak igen jelképesnek tekinthető.

“Történelmileg is úgy alakult, hogy a nagy országokban jelentős aranytartalék van. Egyrészt nagy országnak tonnában kifejezhetően is tekintélyes mennyiségű aranya kell, hogy legyen, másrészt ezek az országok határozták meg régen azt a pénzügyi rendszert, amely mögött az aranyra beválthatóság ígérete állt még” – fejtegette Madár István.

infostart


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »