Az arab koalíció Beni Ganz kormányalakítását támogatja Binjámin Netanjáhu ellenében

Az arab koalíció Beni Ganz kormányalakítását támogatja Binjámin Netanjáhu ellenében

Izraelben ma délután döntő fordulat állt be a kormányalakítási alkudozások terén, miután a palesztin pártokat egyesítő Közös Lista nevű választási szövetség két vezető politikusa a Ruvi Rivlin államelnökkel megejtett találkozó folyamán a legutóbbi megméretést két mandátum előnnyel megnyert Kék-Fehér párt elnökét, Binjámin (Beni) Ganzot javasolta a zsidó állam következő miniszterelnökének – írja a Má’áriv című izraeli újság.

Ez pedig azt jelenti, hogy jelen állás szerint Beni Ganz 57 képviselő támogatását élvezi: 33 Káhol-Láván (Kék-Fehér), 13 Há-Resimá Há-Mesutefet (Közös Lista), 6 ’Ávodá-Geser (Munkapárt-Híd) és 5 Há-Máháné Há-Demokráti (Demokratikus Tábor). Bibi Netanjáhu ezzel szemben csak 55 parlamenti képviselőt tudhat maga mögött: 31 Likud, 9 Sász (a szefárd zsidók vallásos pártja), 8 Jáhádut Há-Torá (Tóra Zsidósága) és 7 Jáminá (Jobbra). A nyolc mandátumot elért Béjténu Jiszráél (Otthonunk, Izrael) elnöke, a szélsőséges, arabgyűlölő Ávigdor Lieberman egyelőre nem támogatja Beni Ganz kormányalakítását, miközben Netanjáhuval még a hadügyminisztersége idejéből származó komoly nézeteltérései vannak.

A több kisebb izraeli palesztin (nem a megszállt területeken élő, választójoggal nem rendelkező palesztinokról van szó – H. J.) pártok összeállt választási koalíció vezetőségében az elmúlt napokban szinte késhegyre menő viták voltak arról, hogy javasolhatnak-e a palesztinok egy cionista pártot, személy szerint egy megszálló, szélsőségesen nacionalista, volt vezérkari főnököt, Beni Ganzot miniszterelnöknek. Végül ma késő délután a Közös Lista két vezető politikusa, Ájmán ’Aude pártelnök és Áhmád Tíbi az államelnökkel, Ruvi Rivlinnel a megbeszélésük során közölték, hogy a palesztin párt Beni Ganz miniszterelnöki kinevezését támogatja. Pontosabban, azt szeretnék, ha Rivlin elnök Ganzot kérné föl a kormányalakításra.

Hírdetés

Nemrégiben a véresszájú, még a szovjet Moldovából Izraelbe vándorolt Ávigdor Lieberman (Budapest egykori „díszvendége”) azt kérdezte a kamerák kereszttüzében a Haifában született Ájmán ’Audétől, a Közös Lista elnökétől az izraeli parlamentben: „Egyáltalán mit keres maga Izraelben? Maga a palesztin állam létrehozását támogatja, ezért menjen a palesztin parlamentbe!” Valószínűleg erre a megjegyzésre is utalt Ájmán ’Aude, amikor ma az izraeli államelnökkel való találkozón kijelentette: „Legitim közösséggé váltunk Izraelben. Senki nem ajándékozza nekünk ezt a legitimációt, hanem mi harcoljuk ki magunknak”, hangsúlyozta Ájmán ’Aude, majd így folytatta: „Az arab szavazók meg akarták változtatni ennek az országnak a kormányát, s ugyanezt kívánta az izraeli zsidó szavazók többsége is – Véget kell vetni a Netanjáhu hatalmának!”

Persze egyáltalán nem biztos, hogy Ruvi Rivlin államelnök a ma délutáni fejlemény tudatában Beni Ganzot bízza meg a kormányalakítással, hiszen még folynak az alkudozások. De az is elképzelhető, hogy az államelnök a kevesebb parlamenti képviselő támogatását bíró Binjámin Netanjáhut bízza meg… Sőt, azt sem lehet kizárni, hogy Beni Ganz végül Netanjáhuval és Liebermannal egy széles alapokon nyugvó nemzeti egységkormány megalakítását kezdeményezi majd (Azért, hogy ne kelljen a palesztin képviselőkre támaszkodni – H. J.)

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »