Áll a panelprogram Ózdon

A kormánypártok 2013-ban azt ígérték, hogy 2020-ig az összes panel megújul. Az első-Fidesz kormány indította el a programot, amelyben a lakóházak korszerűbb energia-gazdálkodását támogatták. A pályázat keretében a 720 ezer érintett lakás felét újítottak fel.

Omlásveszélyre figyelmeztet a tábla egy lépcsőház bejáratán. Az ózdi lakótelep valamennyi házára kitették. A felhívás nem csupán elővigyázatosság, a panelek erkélyeiről folyamatosan hullik a vakolat.

– Elég nagy probléma, mert az autók is veszélyben vannak. Itt van a garázsunk, itt meg lehet látni előtte, hogy hogy ökölnyi nagyságú betonok hullanak le – nyilatkozta Kovács István, az egyik lakó.

Az áldatlan állapot évek óta fennáll, és egy helyi közösképviselő szerint az ott lakóknak reményük sincs a felújításra. Angyal Béla vállalkozása 50 társasházat kezel, ezeknek harminc százaléka balesetveszélyesnek minősül. A legfontosabb a vakolatcsere és az épületek külső szigetelése lenne, de erre a lakóknak nincs pénzük, támogatásra pedig nem számíthatnak az államtól.

– Az Otthon melege pályázat az működik, viszont itt az az igazság, hogy erre a régióra a pályázati feltételek olyanok, hogy jóval megnövelik a költségeket. Tehát nem igazán tudunk pályázni, önerőt nem tudunk annyit előállítani, amennyire szükség lenne – mondta el Angyal Béla, közös képviselő.

Az Ózd melletti Putnokon is hasonló a helyzet. Ezen a lakótelepen az ott élők szerint évtizedek óta nem történt komolyabb felújítás. A panelház oldalát leszigetelték, mellette viszont darabokban foszlik a homlokzat.

– Azért volt az megújítva, mert az önkormányzathoz is tartozik, és fel voltak már szakadva a hungarocell, hogy mondjam… kikezdte az időjárás – fogalmazott Beri József, egy másik lakó.

2001-ben a Fidesz kormány indította el a panelfelújítási programot, amelyben a lakóházak korszerűbb energiagazdálkodását támogatták. A pályázat keretében a 720 ezer érintett lakásból 320 ezret újítottak fel. 2013-ban azt ígérték, hogy 2020-ig az összes panel megújul.

– Tavaly tavasszal felröppent a hír, hogy újraindul a panelprogram, de gyakorlatilag ez nem történt meg. Lázár János arról beszélt, hogy vissza kell bontani a tízemeleteseket, mert a felső emeleten túlságosan meleg van. De semmilyen olyan koncepcióval nem álltak elő, amivel gyakorlatilag tudnának segíteni a lakótelepen élők problémáin. Az energiatakarékosság jegyében az Eliost tele pumpálták pénzzel és eltüntettek rengeteg pénzt, ahelyett, hogy ezt a rengeteg forrást arra fordították volna, hogy odaadták volna, hogy újra indítsák a programot – jelentette ki Varga Gergő, a DK országgyűlési képviselőjelöltje.

A panelprogrammal kapcsolatban megkerestük az érintett települések fideszes országgyűlési képviselőjét, de Riz Gábor nem kívánt nyilatkozni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »