A szociáldemokraták győztek a hamburgi választáson

A kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kapta a legtöbb szavazatot a Hamburgban tartott törvényhozási választáson a vasárnap késő este közzétett előzetes hivatalos eredmény szerint. A hétfő este közölt végleges adatok szerint a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) az 5 százalékos bejutási küszöb alatt maradt.

A Hamburg és Schleswig-Holstein tartomány közös statisztikai hivatalának vasárnap késő este közölt adatai szerint ugyanazok a pártok jutottak be a tartományi parlamentbe (Bürgerschaft), mint az öt éve tartott előző választáson, és ismét többsége van az eddigi koalíciónak, amelyet az SPD a Zöldekkel alkotott.

A végleges eredményeket a hamburgi tartományi választási bizottság közölte, hétfő este, a szavazatok részleges ellenőrzése után. Kimutatása alapján a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) mégsem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt, így a következő ciklusban nem lesz frakciója a Bürgerschaftban. Anna von Treuenfels listavezető viszont megnyerte egyéni körzetét, a liberális párt így egy fővel mégis képviselteti magát a tartományi parlamentben.

A szociáldemokraták és a baloldali irányultságú Zöldek mellett a Kereszténydemokrata Unió (CDU), az SPD-től balra álló Baloldal és a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németország (AfD) rendelkezik önálló frakcióval a Bürgerschaftban.

Az AfD és az FDP a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) és az első részeredmények alapján az 5 százalékos bejutási küszöb körül végzett, és sokáig bizonytalan volt, hogy bejutnak-e ismét a parlamentbe. A végleges adatok szerint csak az AfD vette sikerrel az akadályt.

Az SPD 39,2 százalékos eredményt ért el, ami ugyan 6,4 százalékpontos gyengülés az öt évvel ezelőtti 45,6 százalékhoz képest, de a szociáldemokraták így is nagyságrendekkel erősebb támogatottsággal rendelkeznek, mint bármely vetélytársuk. A 121 tagú tartományi parlamentbe 54 képviselőt küldhetnek.  

Hírdetés

A Zöldek 24,2 százalékos eredménnyel a második helyen végeztek, 11,9 százalékponttal erősödve a 2015-ös 12,3 százalékhoz képest. Ez 33 mandátumot jelent a Bürgerschaftban.

A harmadik a CDU, 11,2 százalékkal, ami 4,7 százalékpontos visszaesés a 2015-ös 15,9 százalékhoz képest, és a párt eddigi leggyengébb hamburgi eredménye. A kereszténydemokraták frakciója 15 tagú lesz az új ciklusban.

A Baloldal 9,1 százalékos eredményt ért el, 0,6 százalékponttal erősödve az öt évvel ezelőtti 8,5 százalékhoz képest, így 13 mandátumot szerezett.

Az AfD a szavazatok 5,3 százalékát szerezte meg, ami 0,8 százalékpontos gyengülés a 2015-ös 6,1 százalékhoz képest, és 7 képviselői helyet jelent.

Az FDP a szavazatok 4,9 százalékát gyűjtötte össze, 2,5 százalékponttal gyengülve a 2015-ös 7,4 százalékhoz viszonyítva.

A választási részvételi arány a 2015-ös 56,5 százalékról 62,4 százalékra emelkedett.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »