A szíriai Stonehenge

A szíriai Stonehenge

Közel ötven éve fedezték fel Dél-Szíriában a több ezer tonna kőből épített köröket, de a tudósoknak még a mai napig fejtörést jelent a több ezer éves építmény.

A Tibériás tavától 16 km-re található, a Golán-fennsíkról elnevezett köröket 1967-ben fedezték fel. A háborúktól szenvedő térségben elhelyezkedő több ezer éves építményt csak kevés kutató tudta megtekinteni. Majd miután Izrael megszállta a fennsík egy részét, a térséget katonai övezetté nyilvánította, ezért gyakorlatilag teljesen elzáródott a külvilágtól.

A kutatók csak pár légi felvétel alapján tudnak következtetni, hogy valójában mire is használhatták a szíriai Stonehengeként is ismert csillagászati köröket.

.

A Goláni köröket becslések szerint 42 000 tonna bazalt kőből építettét. A körök egymáson belül vannak, átjárók és kapuk segítségével lehet köztük közlekedni. A tudósok szerint a különböző méretű és jelölésekkel ellátott faragott kövek illetve a kapuk és átjárók elhelyezkedése csillagászati térképként funkcionál.

A külső legnagyobb kör kelet-nyugati átmérője 145 méter, míg az észak-déli átmérő 155 méteres.

A tudósok mérései alapján a Goláni köröknél magasabb energiát lehet tapasztalni az átlagnál. Az építmény becslések szerint i.e. 3500-ban épülhetett, de egyes kutatók ennél sokkal régebbinek tartják akár i.e. 13 000-ben is épülhetett.

A körökben külön jelölést kapott a Föld, Hold és a Nap, amelyek kőből készült vonalakkal vannak összekapcsolva.

Orientalista.hu – Sinoda


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »