A MÚRE is elítéli a pártok, közintézmények újságíró-szelektáló magatartását

A MÚRE is elítéli a pártok, közintézmények újságíró-szelektáló magatartását

Állásfoglalásban ítélte el a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) az erdélyi magyar politikai alakulatok, hatóságok, közintézmények azon gyakorlatát, hogy politikai preferenciák alapján szelektálnak az újságírók között.
„A Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) értetlenségét fejezi ki politikai szervezetek, helyi vagy központi hatóságok, közintézmények azon gyakorlatával kapcsolatosan, mely szerint politikai preferenciák alapján állítják össze a sajtóeseményeikre szóló meghívott és akkreditált újságírók listáját” – fogalmaz pénteken közzétett állásfoglalásában a MÚRE igazgatótanácsa. A szakmai szervezet hangsúlyozza: ez nem helyes, hiszen

Hozzáteszik, az újságírók joga a tájékozódásban semmilyen indokkal nem korlátozható, hiszen ezek feladata többek között felügyelni, hogy a politikusok hogyan bánnak az ideiglenesen rájuk bízott hatalommal. A média e kiemelt szerepét valamennyi emberi jogokat védő egyezmény, alapítvány és szervezet elismeri, emlékeztetnek.

„A szelektív információszolgáltatás nemcsak az adott sajtóorgánumot, illetve annak képviselőjét érinti kellemetlenül, hanem méltánytalan az adott média fogyasztóival szemben is,

ezért elítélünk minden olyan gyakorlatot, amely a közérdekű adatok megismerésének jogát, amely része a véleménynyilvánítás szabadságának, bármilyen okból korlátozza” – hangsúlyozza a szakmai szervezet.

Bár az állásfoglalásban nincs nevesítve, a MÚRE igazgatótanácsa vélhetően az RMDSZ és az Átlátszó.ro közötti perre utal.

Mint arról beszámoltunk, augusztus óta bírósági ítélet kötelezi az RMDSZ-t arra, hogy hívja meg az Átlátszó.ro újságíróit a sajtótájékoztatóira. Az Átlátszó.ro és Sipos Zoltán főszerkesztő tavaly decemberben perelte be az RMDSZ-t amiatt, hogy nem kapott meghívót a szövetség sajtótájékoztatóira. Az első fokú ítélet július 31-én született,

Hírdetés

ebben a Kolozs megyei törvényszék arra kötelezte az RMDSZ-t, hogy akkreditálja és időben hívja meg a panaszost a sajtótájékoztatóira, nyilvános közérdekű eseményeire,

küldje el neki a közleményeit, és adja át neki az események sajtódossziéit. Az RMDSZ-nek 2000 lej perköltséget is kell fizetnie.

Az alapfokú ítélettel kapcsolatban Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője közölte: bár Sipos Zoltán azt állítja, „semmilyen meghívást nem kapott az Ügyvezető Elnökség által szervezett sajtóeseményekre”, azokon részt vett, szóhoz jutott, feltehette a kérdéseit többször is.

Az Átlátszó.ro júniusban egy adatigénylési pert is megnyert az RMDSZ ellen, utóbbi ítélet ellen az RMDSZ fellebbezést nyújtott be, a másodfokú tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »