A libanoni robbanások áldozatai között nincs szlovák állampolgár

A libanoni robbanások áldozatai között nincs szlovák állampolgár

Az eddigi információk szerint a Libanon fővárosában, Bejrútban történt nagy erejű robbanások áldozatai vagy sérültjei között nincs szlovák állampolgár.

Juraj Tomaga, a Szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériuma sajtóosztályának igazgatója közölte a TASR hírügynökséggel szerdán.

Tomaga elmondása szerint a robbanások okozta lökéshullám egy olyan épületet is megrongált, amelyben a szlovák külképviseleti iroda bérel helyiségeket. A keletkezett kárt egyelőre nem lehet felmérni, mivel az épület biztonsági okokból megközelíthetetlen.

Hírdetés

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter az eset kapcsán részvéttáviratot küldött libanoni kollégájának, Charbel Vahbának. Egyben arról tájékoztatta a libanoni hatóságokat, hogy Szlovákia kész segítséget nyújtani. Ebben az ügyben szerda délután egyeztet a belügyminiszterrel. Libanon az európai Közös Veszélyhelyzeti Kommunikációs és Tájékoztatási Rendszeren (CECIS) keresztül kért sürgős humanitárius segítséget.

A libanoni egészségügyi miniszter által közölt legfrissebb adatok szerint a keddi robbanások következtében legalább 78 ember meghalt, és mintegy négyezren megsérültek. Tetemes károk keletkeztek, főleg a kikötő környékén.

A ledőlt épületek romjai között tovább keresik az áldozatokat, a számuk így feltehetőleg nőni fog. Bejrútot a robbanásokat követően katasztrófaövezetté nyilvánították. Michel Aoun libanoni elnök javasolta a kéthetes szükségállapot kihirdetését. Egyelőre nem tudni, mi okozta a detonációt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »