A járványgörbe alakulásán múlik a vendéglők újranyitása

A járványgörbe alakulásán múlik a vendéglők újranyitása

Betarthatóak a vendéglátásban érdekelt vállalkozó szerint az éttermek belső tereire vonatkozó, kiszivárgott szabályok. Megjegyezte ugyanakkor, minden szabályt tiszteletben tartanak, csak növelhessék vendégfogadási kapacitásukat.
A hatóságok is szeretnék minél hamarabb megnyitni a vendéglőket, de a koronavírus miatt bevezetett korlátozások lazításáról a járvány alakulásának függvényében döntenek – jelentette ki hétfőn Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, amikor újságírók arról faggatták, hogy tervezik-e július 15-étől a vendéglők benti tereinek megnyitását. Emlékeztetett:

a kormány már július elsejétől tervezte a még meglevő szigor enyhítését, ám a pandémia terjedése ezt nem tette lehetővé, így a halasztás mellett döntöttek.

A tárcavezető beszélt ugyanakkor arról is, hogy csütörtök óta külön munkacsoport dolgozik azon, hogy milyen szabályok közepette nyithatnak meg a vendéglők belső terei. „Amint az elkövetkező napokban ez a munkacsoport levonja a következtetéseket, a fertőzöttek számának alakulása alapján döntünk arról, hogy mikor nyithatnak ki az éttermek. Mi azt akarjuk, hogy minél hamarabb” – fogalmazott az egészségügyi miniszter. Nelu Tătaru ugyanakkor ismét felhívást intézett a lakossághoz, hogy tartsák be a fizikai távolságtartásra vonatkozó szabályokat és a hatóságok ajánlásait.

A Profit.ro gazdasági hírportál közben megszerezte és hétfőn nyilvánosságra hozta, hogy a munkacsoport milyen feltételeket szabna meg az éttermek üzemeltetőinek az újranyitáshoz.

Hírdetés

A rendelettervezet – a hétvégén kiszivárgott információknak megfelelően – július 9-ét, tehát csütörtököt jelöli meg a nyitás potenciális dátumaként,

ám a portál azt írja, hogy a szabályrendszerre még Ludovic Orban miniszterelnöknek is rá kell bólintania, így a  lazítás reális dátuma inkább július 15., vagyis jövő szerda lehet. A kiszivárgott szabályok szerint – a teraszokhoz hasonlóan – ha valaki étteremben akar ebédelni vagy vacsorázni, előfoglalás szükséges, vagy a helyek függvényében be is ülhet, de előbb regisztrálnia kell – az esetleges fertőzések feltérképezése végett.

Egy asztalnál legtöbb hatan foglalhatnak helyet, nem csak négyen, mint a teraszokon, kivételt képeznek a családok, ők többen is lehetnek. A szomszédos asztalok székei között legalább kétméteres távolságot kell biztosítani. A vendéglőknek ugyanakkor előre meg kell határozniuk, hogy legtöbb hány vendéget tudnak fogadni a benti helyiségekben, és ezt a bejáratnál jól látható helyen fel kell tüntetniük. Az alkalmazottaknak kötelező maszkot viselniük, és minden felszolgálás előtt fertőtleníteniük kell a kezüket.

A bejáratnál amúgy nem lesz lázmérés, az alkalmazottaknak „ránézés” alapján kell azokat a vendégeket kiszűrniük, akik légúti megbetegedés tüneteit mutatják.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »