Szolnoki lakástűz: hibázhatott a katasztrófavédelem, nyomoz a főügyészség

A Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz az október 22-én Szolnokon, a Liget úton történt halálos lakástűz ügyében – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője pénteken az MTI-vel.

S. Tóth Anikó sajtószóvivőt az MTI azzal kapcsolatban kereste meg, hogy sajtóinformációk szerint a katasztrófavédelem szerette volna eltitkolni az ügyet, mert a füstszivárgásról szóló bejelentés alapján nem tartotta szükségesnek az azonnali intézkedést.

A szóvivő elmondta: a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság az esettel kapcsolatban azonnal vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárását követően a megyei katasztrófavédelmi igazgató megtette a szükséges feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészségen – közölte S. Tóth Anikó, aki a belső vizsgálat megállapításairól nem nyilatkozott.

A katasztrófavédelem honlapján szereplő információk szerint október 22-én egy szolnoki, Liget úti társasház egyik lakásához riasztották a tűzoltókat, mert onnan füst szivárgott. A tűzoltók kívülről, létrán jutottak be a lakásba, de annak lakóján már nem tudtak segíteni. A gáztűzhely mellett egy földre ejtett, füstölgő olajos serpenyőt találtak, mellette konyharuhák égtek, a szoba telítődött füsttel.

A Lánglovagok.hu csütörtökön arról számolt be, hogy halálos hibát tussolhatott el a katasztrófavédelem. Információik szerint egy társasház gyűjtőkéményből visszaáramló füst miatt kért segítséget az egyik lakó, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítása azonban nem tartotta fontosnak az azonnali intézkedést, és azt közölték a telefonálóval, hogy a legközelebbi munkanapon, tehát a másnapi nemzeti ünnep miatt október 24-én valószínűleg ki fog menni a katasztrófavédelemtől a kéményseprő, és megnézi, mi lehet a baj. A tűzoltóportál úgy tudja, később már a rendőrség kért segítséget, mert – ugyanebben a házban – nem tudtak bejutni egy idős nőhöz, és füstszagot éreztek. Ekkor a műveletirányítás már riasztotta a tűzoltókat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »