Kovács Zoltán: meg kell húzni a határt

Több kérdés van, amelyben egyértelműen újra meg kell húzni a határt a tagállami szuverenitás és a brüsszeli intézmények jogkörei között – emelte ki a kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

Kovács Zoltán kiemelte: már kétszer is volt példa arra, hogy az Európai Unióban megváltoztatták a miniszterelnökök döntését. Hozzátette: az október közepi európai csúcs napirendjén is szerepel a kvótacsomag, csak más néven, válságkezelési eljárási mechanizmus alapján osztanák szét kötelező jelleggel az Európa különböző részein feltorlódott migránstömegeket.

Az uniós határőrizeti rendszer, a Frontex megújításáról szóló terv is arról szól, hogy Európa határvédelmében egy egységes döntési mechanizmust alakítanának ki, amelyben nem tagállamokban, hanem a Brüsszelben központosítanák a döntéshozatalt – tette hozzá.

Ezek mellett az ellátórendszer egységesítésére is vannak törekvések, amely azt rögzítené, hogy az Európába telepítendő embereknek – az országtól függetlenül – milyen egységes ellátást kell kapniuk – fejtette ki a kormányszóvivő, aki szerint több kérdésben olyan mechanizmust hoznának létre, amelyben a tagállamok, és azok lakossága nélkül hoznának döntéseket.  Az ezek ellen való fellépés nemzeti ügy – vélekedett Kovács Zoltán, aki szerint “ez egy olyan döntés, amely generációkra meghatározhatja egy-egy tagállam, és egész Európa jövőjét”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »