Helyére került a ditróiakat összefogó nagyharang

Helyére került a ditróiakat összefogó nagyharang

Sokaknak lehetett ritka élményben része pénteken Ditróban: helyére került a Jézus Szíve-harang. Daru emelte fel a toronyablakig, ott az ideiglenes talapzatán „szusszant”, majd csigarendszeres szerkezettel kerül a beltérbe, onnan a helyére.

haranghelyre_or_bHuszonkét mázsa toronymagasságban. Innentől vízszintesre vált a mozgása (Fotó: Bíró András)

„Déli fél tizenkettőkor 35 méteres magasságba került a harang. Azt kell mondjam, sokkal nehezebbnek gondoltam, mint amilyen volt” – fogalmazott Baróti László Sándor ditrói plébános a 22 mázsás harang felemelése kapcsán. Sok-sok érdeklődő figyelte, amint a daru munkába lendül, a gépet kezelő Csibi András elismerése sem maradt el. De ez csak egy része volt a pénteki munkálatnak, hiszen ahhoz, hogy a harangozásig jusson a vadonatúj szerkezet, összefogott munkavezetésre is szükség volt.

A munkálatok vezetője, Bajkó Tibor hálás. Azért, mert megbízatást kapott a munkára, és azért, mert hozzá olyan csapattagok kerültek, akikről az első percekben kiderült: nem lesz akadálya az együttműködésnek. Ezek után a falu szülöttje és csapata részéről a munkavégzés nem is lehetett pénzkérdés, az ügy támogatásaként ingyen dolgoztak, mint ahogy nem kellett fizetni az állványzat faanyagáért sem a ditrói – amint a plébános fogalmazott „egyházszerető” – cégeknek.

_m504712-harang_or_bRitka esemény volt Ditróban (Fotó: Dezső László)Vastag gerendázat kellett, hogy az állvány megbírja a 2,2 tonnánál is súlyosabb harangot. Hét méter hosszú, másfél méter széles állványzat volt ez, melyből 2,2 méter volt a toronyfalon kívül, arra helyezte a darus, Csibi András a harangot. A benti munkálatoknál is komoly erősítéseket, lekötéseket kellett eszközölni ahhoz, hogy az ácsolat jól rögzített legyen.

Délig lezajlott a látványos rész, utána a toronyban dolgoztak tovább a harang helyére emelésével, majd a harangöntő munkatársai a beállítással. A biztonságos munkavégzés érdekében tiltotta meg a munkálatvezető, hogy bárki felmenjen fényképezni a toronyba, de megnyugtatja mindazokat, akik úgy érzik, valamiből kitiltották őket: „a teljes munkálatot egy rögzített kamera vette, fényképek is készültek, mindenki láthatja, mi, hogyan történt. Azt is hallhatják majd ezen a felvételen, hogy a harang emelésekor a plébános úr vezetésével hogyan szólt a Most segíts meg Mária és Szent Mihály imája.”

„A harang elhozatala a székelyudvarhelyi harangöntő műhelyéből, a megáldása, és most, a helyére tétele összefogta a ditróiakat. Ebben nem volt széthúzásnak nyoma sem. Összegyűjtött, mint kévét a kötő, az utóbbi három-négy hónapban mindenki a harangra figyelt” – mondta a plébános, hozzátéve a harangra figyelés ezután is a mindennapok része lesz, hisz az a terv, ha az egyháztanács is egyetért, hogy az ötéves garanciaidő alatt minden nap megkongatják a délit toronyban lévő harangot is, hogy az emberek el ne felejtsék: kilencvenkilenc évig volt üres a helye, a rekvirált Szent István-harang helyét ma Jézus Szíve foglalja el.

„A harangtörténet Ditróban kell még folytatódjon. Legalább három harang hiányzik még innen” – jelentette ki a plébános. A Szent Katalin templomból két harangot valószínű, hogy szintén a besorozás vitt el Ditróból, és kell egy a most tervezett ravatalozó tornyába is. Ha Baróti Sándor László tervei valóra válnak, tizenkét harangja lesz Ditrónak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »