Átszervezés és egymásra mutogatás Udvarhelyszéken

Átszervezés és egymásra mutogatás Udvarhelyszéken

Az RMDSZ átszervezéseket tervez azokon az udvarhelyszéki településeken, ahol a szövetség rossz eredményeket ért el a helyhatósági választásokon – jelentette ki Bíró Barna Botond, az RMDSZ udvarhelyszéki ügyvezető elnöke.

rmdsz-sajtaj-jun-ab-4_or_bBíró Barna Botond

Mint mondta, Székelyudvarhelyen – ahol az RMDSZ polgármesterjelölte, Arros Orsolya csupán a harmadik lett a megmérettetésen – azzal magyarázható a kudarc, hogy a helyiek nem érzik a szövetség jelenlétét a városban.

„Sajnos beigazolódott az, amit már egy éve felvetettem: Bunta Levente leköszönő polgármester akkor úgy gondolta, ahelyett, hogy dolgozna, inkább vitát és konfliktust gerjesztett. Ez oda vezetett, hogy az emberek nem tudták, ki tartozik az RMDSZ-hez, ki a jelöltünk” – mondta Bíró, aki szerint a tanácsosjelölt-listát sem úgy állították össze, ahogy kellett volna, ez pedig a jelöltek között okozott bizalmatlanságot.

Kijelentette ugyanakkor, több munkát várt volna el a kampányban Birtalan József megbízott udvarhelyi RMDSZ-elnöktől és Incze Csongortól, a megyei tanács alelnökétől. Elmondta továbbá, Lövétén, „ahol voltak eredmények és dinamikusan fejlődött a település”, a leköszönő RMDSZ-es polgármester több mint negyven szavazattal vesztette el a választást. „Itt bebizonyosodott, hogy nem elég dolgozni, kampányolni is kellene” – fogalmazott. Szentegyházán – ahol az RMDSZ-es Rus Sándor veszített – a rossz választási eredmények azzal magyarázhatók, hogy a szövetség helyi szervezete négy éve nem működik. „Ott hiába próbáljuk eladni a kampányban, hogy jelen vagyunk” – jegyezte meg.

Bíró hangsúlyozta, jövő héten konkrét javaslatcsomagot ad át a területi elnökségnek, amely az említett három településre vonatkozik. Személyi változtatásokat is javasol majd, s mint mondta, munkáját csak úgy tudja elképzelni, ha lesznek felelősségre vonások a választási eredmények miatt. Hozzátette, ahhoz, hogy visszaszerezzék az emberek bizalmát, nemcsak újratervezésre, hanem újraszervezésre is szükség van.

„Az RMDSZ viszont megerősödött az udvarhelyszéki önkormányzatokban” – folytatta Bíró. Ez azt jelenti, hogy 2012-höz képest 217-ről 226-ra nőtt a képviselőik száma. „A megyei tanácsában 19 RMDSZ-es tanácsos lesz, ez kettővel kevesebb, mint az előző ciklusban. Ez nem jelent nagy érvágást, annak tulajdonítható, hogy kevesebben szavaztak, mint négy évvel ezelőtt, illetve a felmérések is nagyobb részvételi arányt jósoltak. A szövetség ugyanakkor megőrizte a nyolc udvarhelyszéki mandátumát” – kommentálta az eredményeket Bíró.

Jakab Áron Csaba, az RMDSZ udvarhelyi alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a rosszul sikerült udvarhelyi választások óta nem az RMDSZ udvarhelyszéki vezetőinek felelősségvállalásáról szólnak a sajtóban tett nyilatkozatok, hanem „vadászat indult azok ellen, akik beszéltek a hibákról”. Mint mondta, témaelterelés zajlik, illetve egymásnak ugrasztják a kollégákat a szervezeten belül, rágalmazások folynak, amelynek lesznek jogi következményei.

Jakab szerint Udvarhelyen az RMDSZ-es tanácsosi listát számára ismeretlenek állították öszsze, majd a szervezet szabályait megkerülve véglegesítették. „Vajon nem Verestóy Attila szenátor akarta, hogy megbukjon az RMDSZ Udvarhelyen, hogy utána elverje a port a másod- és harmadvonalban dolgozó embereken?” – tette fel a kérdést Jakab Áron Csaba.

Mint mondta, az RMDSZ udvarhelyszéki vezetősége semmibe veszi, lekezeli polgármestereit, tanácsosait. Szerinte ennek az lett a következménye, hogy az értelmiségiek nem szívesen vállalnak politikai szerepet, „a dróton rángatható, karrierista érdeklődők viszont annál inkább”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »