USA Today: ne szavazzanak Donald Trumpra

Hagyományaival szakítva először foglalt állást a USA Today című amerikai napilap egy elnökválasztási kampányban, amikor pénteken megjelent szerkesztőségi cikkében arra biztatta olvasóit, hogy ne szavazzanak Donald Trump republikánus párti jelöltre.

Az egyik legolvasottabb amerikai lap az alapítása óta eltelt 34 évben eddig egyetlen politikus ellen vagy mellett sem tette le a voksát az elnökválasztáson.

A lap most szerkesztőségi állásfoglalásban bírálja Donald Trumpot. A republikánus elnökjelölt a lap szerint

rosszul felkészült ahhoz, hogy a hadsereg főparancsnoka legyen, előítéletekben utazik és sorozatosan hazudik.

A szerkesztőségi cikk néhány konkrét példát is hoz arra, hogy miért nem kedveli, miért nem tartja alkalmasnak Trumpot az elnökségre. “El tudták volna képzelni valaha is, hogy egy elnökjelölt a nemi szervei méreteit taglalja egy országos televíziós republikánus vitában? Mi sem” – olvasható az állásfoglalásban. Majd hozzáteszik: “El tudták volna képzelni valaha is, hogy valaki, aki megkerülte a katonai szolgálatot, bírálja egy kitüntetett katona szüleit, akik elveszítették a fiúkat Irakban? Mi sem”.

A lap mindazonáltal megjegyzi, hogy Trump elnökségének elutasítása nem jelenti egyúttal Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt feltétlen támogatását. A nyolctagú szerkesztőségi vezetés ugyanis megosztott a demokrata párti elnökjelölt megítélésében.

A lap egy külön történetben megosztja annak hátterét is, hogy miért szakított több évtizedes semlegességével. Mint kiderül, a szerkesztőség vezetői elgondolkodtak azon, hogy vajon mit tenne ma a lap 2013-ban elhunyt alapítója, Al Neuharth. A 2012-es elnökválasztáskor, amikor az újraválasztásáért induló Barack Obama demokrata párti elnök republikánus kihívója Mitt Romney volt, Neuharth nem szerkesztőségi állásfoglalásban, hanem saját névvel aláírt kommentárban bírálta az akkor Romney-hoz közel álló vállalkozót. Donald Trump “egy bohóc, aki szívesen mond és cselekszik bármit, függetlenül attól, hogy az mennyire nevetséges. Egyetlen politikusnak vagy szavazónak sem szabad őt komolyan vennie” – idézi a USA Today cikke az egykori alapító mondatait.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »