„Szeretett városunknak lett a csillaga. Óvják őt!” – Bandor Éva csillagot kapott Komáromban

„Szeretett városunknak lett a csillaga. Óvják őt!” – Bandor Éva csillagot kapott Komáromban

A Jászai Mari-díjas Bandor Éva személyes jelenlétében leplezték le a legújabb csillagot Komáromban, aki épp a napokban vehette át a legrangosabb szlovák filmdíj legjobb női mellékszereplőjének járó díját.

A Prikler Mátyás által rendezett Hatalom című filmben az édesanya megformálásáért vehette át a Napfény a hálóban díjat, melyet a művésznő jelképesen a kegyetlenül meggyilkolt Ján Kuciak és menyasszonya szüleinek, konkrétan a fiatalok édesanyjainak ajánlott fel.

Keszegh Béla, a Tátra Mozi előtti hírességek sétányán összegyűlt tömeg előtt, a negyedik csillag átadásakor kiemelte,

„Meggyőződésünk, hogy Komáromban van mire büszkének lennünk és abban bízom, hogy a fiataljainkat is megerősíti abban, hogy ez a város különleges, a világ egyik legjobb helye” – fogalmazott a polgármester. Megjegyezte, az ötletadó és egyben kivitelező Ryšavý Boldizsár vállalkozó a színésznő nevét mediterrán világot idéző, olívazöld gránitkőbe véste.

Szabó G. László újságíró-író, kulturális menedzser méltatásában arról beszélt, Bandor Éva csillaga minden komáromié, még akkor is, ha a színésznő Párkányban született, Kéménden nevelkedett, Zselízen érettségizett, a kassai Thália Színházban kezdett, színészi diplomáját pedig Pozsonyban szerezte.

Hírdetés

Elmondta, milyen súlyos szerepeket játszott, amelyek közül egyik sem fogott ki rajta.

„Bandor Éva nagy színésznő, erős színésznő, kamera előtt is jól terhelhető” – fogalmazott, méltatva színészi teljesítményét, játékát, fejlett emberábrázoló képességét, amelynek köszönhetően szerepeivel eggyé válik. Mint mondta, ezért dolgozhatott együtt már három alkalommal Agnieszka Holland rendezővel, Martin Huba, a Szlovák Nemzeti Színház vezető színész-rendezőjével, ezért kapott kétszer meghívást a Vígszínházba. „Ezért a sok elismerés, díj” – jegyezte meg, melyek közül a legfrissebb a Napfény a hálóban díj, amelyet a Szlovák Televíziós és Filmakadémia ítél az előző év legjobb hazai filmjeinek és az alkotóknak. Kiemelte, Bandor Éva húsz évvel ezelőtt kapott Jászai Mari-díjat, hatszor díjazták a határon túli magyar színházak Kisvárdai Fesztiválján. Pozsonyban Igric-díjjal jutalmazták filmes alakításaiért, Kínában 2015-ben a pekingi nemzetközi fesztiválon a legjobb női mellékszereplő díját kapta, ahol Luc Besson volt a zsűri elnöke.

Szabó G. László végül úgy fogalmazott, szívügye Komárom, hiszen itt született, kamaszodott, érettségizett.

A csillag leleplezését követően a komáromi önkormányzat támogatásával levetítették a Deti (Gyerekek) című cseh filmet, melyért Bandor Éva a 2015-ös pekingi filmfesztiválon a legjobb női mellékszereplő díját is megkapta.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »