Benko Tünde, a szeretet pedagógusa

Benko Tünde, a szeretet pedagógusa

A hétvégén a Szlovákiai Magyar Pedagógusok XXIX. Országos Találkozójának keretében átadták a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által alapított díjakat. Benko Tünde, a füleki Mocsáry Lajos Alapiskola pedagógusa kiváló módszertani, nevelési, szakmai és tudományos eredményeiért vett át elismerést.

Végtelen alázat, kedvesség, elhivatottság, munkabírás – talán ezekkel lehetne leginkább jellemezni Benko Tündét, a füleki Mocsáry Lajos Alapiskola pedagógusát. A tanítás mellett szakköröket vezet, amelyeken őseink szokásaival, hagyományaival, gasztronómiájával ismerkedhetnek a diákok. Tünde családjában lényegi szerepet töltött be a hagyományok megélése, a hovatartozás kérdése. Meghitt családi légkörben nevelkedett, szülei arra nevelték, hogy tudja az ember, hogy hol a helye az életben. Pedagógusi pályája során ebből tudott meríteni.

A legjobb tudásom szerint próbálom a gyerekeknek átadni a tankönyvekben és a tananyagban előírtakat, és egy kicsit megfűszerezni a szeretet pedagógiájával, és azzal, hogy egyenrangú partnerként kezelem őket”

– mondta Benko Tünde.

Az iskolában sok a hátrányos helyzetű gyermek, akiknek sokat segít egy-egy szakkör, illetve a felzárkóztató délutáni foglalkozások. Az intézmény erőssége, hogy igyekszik ezen tanulók hiányosságait pótolni.

Hírdetés

Az alkotás örömével próbálom a gyerekeket bevonni a mindennapi oktatói-nevelői munkába. Amikor ebbe az iskolába kerültem, rögtön első évben elindítottam a kézműves szakkört, ami rendkívül népszerű. Volt olyan év, amikor két csoportba kellett osztani a gyerekeket, mert olyan nagy volt az érdeklődés”

– mondta mosolyogva.

De versenyekre is felkészíti őket. Az Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenybe, illetve a Tompa Mihály Országos Versenybe minden évben bekapcsolódnak. Tünde évek óta szervezője a Hallottad-e hírét regionális népdalversenynek. Elhivatottságát kollégái is elismerik.

Benko Tünde kolléganőm és barátnőm ezt a díjat tényleg megérdemelten kapta, hiszen mindennapi munkájában szeretettel, önzetlenül és alázatosan adja át azt a hatalmas tudásanyagot idestova 30 éve. Az ő módszerei, kicsi kis trükkjei a nehezen kezelhető gyerekek számára is biztos utat mutatnak”

– nyilatkozta Varga Lia, a Mocsáry Lajos Alapiskola pedagógusa.

„Egyedüli reménységünk a Jóisten, úgyhogy én általában imával szoktam kérni azt, amikor teljesen tanácstalan vagyok, hogy mutassam meg az odavezető utat, hogy próbáljunk valamit együtt elérni” – tette hozzá a kitüntetett, akinek pedagógusi munkája mellett fontos szerepet tölt be életében a kézművesség. Alapító tagja a Motolla Kézműves Baráti Körnek, tagja a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének és a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetségnek. Csodás gyöngyékszerei, páratlan míves hímes tojásai Szlovákia-szerte ismertek. Tojásírásnál főként az Ipoly-menti viaszos-batik technikát részesíti előnyben, amellyel elnyerte a Nógrádi Regionális Termék védjegyet.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »