A magyar magaskultúra otthona lesz a hétvégén Nádszeg – Mindenki jöjjön a Hangzó Helikonra

A magyar magaskultúra otthona lesz a hétvégén Nádszeg – Mindenki jöjjön a Hangzó Helikonra

Az irodalom és a zene ünnepére készülnek a mátyusföldi Nádszegen. Május első vasárnapján a Hangzó Helikon Fesztivál – az énekelt vers ünnepe költözik be a Petőfi Sándor Alapiskola átriumába, a színpad és a tér pedig megtelik kicsiknek és nagyoknak egyaránt szánt irodalmi és zenei csodával. A fesztiválon belül a helyi diákok az édesanyákat is méltóképpen köszöntik. A neves fellépők között a hazai terepen is jól ismert Kossuth-díjas művész, Szarka Gyula, és zenekara is zenél.

A Hangzó Helikon-sorozat alkotói húsz éve tűzték ki célul az énekelt versek hagyományának megőrzését és terjesztését. A tavalyi nagy sikerű kápolnásnyéki fesztivál után május 5-én, vasárnap Nádszegen találkozhatnak kicsik és nagyok az énekelt versek kiváló képviselőivel.

Lesz itt minden: ének, zene, tánc, irodalom, kézműveskedés, hagyományos magyaros ételek és italok – igazi, magas szintű fesztivál szerveződik

– tudtuk meg Szarka Gyula, Kossuth-díjas zenésztől, aki feleségével Szarka Zsuzsával a nádszegi Petőfi Sándor Alapiskola igazgatójával a főszervezői gárda tagja.

A tavalyi, kápolnásnyéki fesztiválon mi is felléptünk, ez egy roppant nagysikerű helikon volt, persze ez a fajta hangzó versünnep annak a rétegközönségnek szól, aki szereti a kiváló és magas szintű „elefántcsonttoronyból” szóló irodalmat és zenét. Ezután találkoztunk a Balaton-felvidéken Csák János kulturális és innovációs miniszterrel, aki megkérdezte, el tudná -e Nádszeg vállalni a következő fesztivál szervezését. A falu vezetőségével egyeztetve, és Nádszeg tehetségét ismerve bele tudtunk vágni a nagyszabású szervezésbe. Ez nem egy kommersz jellegű fesztivál, hanem a magaskultúra fellegvára, a műfaj nagyágyúi lépnek színpadra”

– magyarázta Szarka Gyula.

Kacz Éva, Nádszeg polgármestere nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy Nádszeg otthont adhat egy ilyen jellegű rendezvénynek.

Azt tudni kell, hogy a Hangzó Helikont idén az anyaországi helyszín mellet csak két külhoni helyszínen szervezik meg, az első Nádszeg, a másik Tusványfürdő. Az utóbbiról tudjuk, hogy a magyar kultúra és hagyományok legnagyobb Kárpát-medencei találkozóhelye, ezért vagyunk büszkék arra, hogy Nádszeg is csatasorba állhat. Sokan talán nem tudják, de ez egy nagyon nagy dolognak számít egy külhoni település életében”

Hírdetés

– nyilatkozta Kacz Éva.

A nádszegi Hangzó Helikonon igazi majális hangulat uralkodik majd, nagyon várják a magyar kultúra, irodalom, zene szerelmeseit, azokat, akik értik, használják és megélik azt, amit csak az irodalom és a költészet nyújthat a léleknek. Családias hangulat lesz, hiszen ahogy a felnőtteknek, úgy a gyerekeknek is befogadó, nevelő és kreatív környezetet nyújt majd a Petőfi Sándor Alapiskola átriuma, és annak a Galántai járásban egyedüli szépségűnek és nagyságúnak számító színpada.

Szarka Zsuzsa, az intézmény igazgatója ez alkalomból az anyák napi műsor előadását is erre a napra tervezte. Büszke tanáraira és diákjaira, amiért olyan színvonalas műsorokat tudnak összeállítani, hogy azok bátran megállják a helyüket egy ilyen kaliberű összmagyar rendezvény keretén belül is.

Bár a Hangzó Helikon fesztiválra belépőjegyet kell váltani, azt erősen hangsúlyozzák, hogy az anyák napi műsor, illetve a délelőtti program mindenki számára ingyenes. A belépőjegyeket a délután három órától érkezőknek kell majd megváltani.

A Hangzó Helikon programja:

Délelőtt:

Délután

Szarka Gyula elárulta, saját koncertjükön egy új műsort adnak elő, Az élet sója címmel.

Szeretetről, szerelemről a mindennapi kenyérről, bódító borokról,örömről, bánatról, gyengeségeinkről, emberi tartásról szólnak dalaink. Mindarról, ami különlegessé,egyedivé és megismételhetetlenné varázsolja mindennapjainkat, vagyis értelmet ad rövid földi pályafutásunknak. A kérdés mindig az, hogy jól sáfárkodunk-e a ránk bízott lehetőségekkel. Örök optimistaként bizakodó vagyok, hogy egyszer mindenki átélheti a vágyott harmóniát azaz az ÉLET SÓJÁT, azok biztosan, akik ellátogatnak vasárnap a Hangzó Helikonra”

– zárta le beszélgetésünket Szarka Gyula.

A Hangzó Helikonról részletesen az alábbi oldalon tájákozódhatnak: https://www.hangzohelikon.hu/


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »