12 település önkéntes tűzoltói gyakorlatoztak

12 település önkéntes tűzoltói gyakorlatoztak

12 település önkéntes tűzoltói gyakorlatoztak Kürthy Judit2024. 04. 29., h – 17:52 Csallóköznádasd |

Taktikai gyakorlatot tartottak a régió önkéntes tűzoltói. A résztvevők a Felbári, a Dercsikai, a Bakai, a Bősi, a Dióspatonyi, a Királyfiakarcsai, az Egyházkarcsai, az Alistáli, a Tejfalusi, a Nyékvárkonyi és a Csallóköznádasdi Önkéntes Tűzoltóság, valamint a Bősi Mentőszolgálat tagjai voltak.

A taktikai gyakorlat fő célja az volt, hogy a tűzoltók az egymás közti megfelelő kommunikációt gyakorolják és a hatékony csapatmunkát. Fókuszban a tűz szivattyú által, a csatornából, a kanálisból történő oltása volt, Iveco Daily és Tatra autók használatával. 11 csapat Iveco Daily-vel, dióspatonyiak pedig Tatrával vágtak neki a feladatoknak.

Füstbombák

A résztvevő települések képviselői kora délután 1 órakor találkoztak Csallóköznádasdon, a régi szövetkezet udvarán. A program során két tűzesetet mutattak be. Az első tűz a műhelyben volt, amit füstbombákkal szimulálták. A bősi tűzoltók feladata volt, hogy a tűzből kimentsék a bent parkoló Avia autót. Megérkezésük után rögtön átöltöztek, felvették a légzőkészülékeket, majd mentek is a tűz helyszínére. Időközben megérkeztek a dióspatonyi tűzoltók, akik megakadályozták, hogy a tűz tovább terjedjen. Ők folyamatosan öntötték a vizet kívülről, a műhely tetőszerkezetét és a körülötte lévő növényzetet.

A második tűzoltás az egyik hátsó épület mellett történt, ahol a száraz növényzet miatt keletkezett tűzesetet mutatták be. Ez a gyakorlat nem sokkal 2 óra előtt kezdődött. A tűzoltók egymás után érkeztek a helyszínre, és szakszerűen, két oldalról kezdték el oltani. Először a hazai önkéntesek értek oda, utánuk a környező települések tűzoltói. A vizet a szövetkezeti udvaron lévő kútból nyerték egy sorláncot alkotva. Először az egyházkarcsai tűzoltók a Tohatsu motorral és B tömlők segítségével továbbították a vizet a bakai tűzoltóknak, akik szintén ezt a technikát alkalmazva juttatták el azt a királyfiakarcsai tűzoltóknak. Tőlük a bősi mentőszolgálat vette át a vizet, így továbbítva a hazai, csallóköznádasdi különítménynek, akik így végül hatékonyan el tudták oltani a tüzet. A csallóköznádasdi tűzoltók mellett állt meg a dióspatonyiak Tatra autója, ahonnan ágyú segítségével öntötték a zöld övezetet, hogy megakadályozzák a tűz terjedését.

Hírdetés

Szivattyús oltás

A második vízforrás a kanálisból érkezett. Innen a dercsikai tűzoltók úszópumpa segítségével biztosították a vizet, melyet továbbítottak a felbáriaknak, akiktől az alistáli tűzoltók vették át. Onnan a tejfalusiak vették át, majd a nyékvárkonyiak, akik megkezdték a tényleges oltást az öreg dögház oldaláról is. A gyakorlat befejezése után a helyi focipályán a kiértékelték az eredményeket, majd családias hangulatban közösen meguzsonnáztak.

A program egy gondos előkészítési folyamat eredménye volt. A gyakorlatok ötlete és a részletek kidolgozása a csallóköznádasdi Önkéntes Tűzoltók Tagjának, a szervezet titkárának Podhornyi Grétának érdeme, aki a rendezvény főszervezője is volt egyben. 

„Kicsit tartottam a programtól, hogy minden úgy lesz-e végül, ahogy azt elterveztük. Már megvolt a felállás, de a rendezvény előtt pár nappal két falu visszamondta a részvételt, ezért az utolsó pillanatban kellett két másik falut felkérnünk. Szerencsére vállalták”

 – osztotta meg a szervezés nehézségeit a titkár. 

„A gyakorlat előtt egy héttel találkoztunk, ahol minden csapat parancsnoka vagy delegáltja részt vett. Ott mutattuk be a rajzokat, hogy pontosan hogy képzeljük el az egyes szituációkat. Mindannyian remekül felkészültek, így a helyszínen minden gond nélkül meg tudtuk valósítani a terveket. Azok a települések is tudták a dolgukat, akik később csatlakoztak”

 – tette hozzá.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »