Újabb Brexit-népszavazásról győzködte Theresa Mayt a cseh és a máltai kormányfő

Üdvözlendő lenne egy második népszavazás az Egyesült Királyság európai uniós tagságáról – hangoztatta Andrej Babis cseh és Joseph Muscat máltai kormányfő csütörtökön, az informális salzburgi EU-csúcs szünetében. Theresa May brit miniszterelnök azonban kizárta ennek a lehetőségét.

Muscat kijelentette, hogy „csaknem egyhangú” támogatása lenne annak a bennmaradó tagállamok körében, hogy megtörténjen az, ami „szinte lehetetlen”, és kiírjanak egy második Brexit-referendumot a szigetországban.

„Úgy gondolom, legtöbbünk támogatná a lehetőségét, hogy a britek távlatokba helyezhessék a dolgokat, áttekintsék, hogy mikben sikerült megegyezni, megvizsgálják az opciókat, és aztán egyszer s mindenkorra döntést hozzanak ” – húzta alá a máltai miniszterelnök.

Babis rendkívül sajnálatosnak nevezte a britek távozását, és közölte, lehetővé kellene tenni, hogy a lakosság ismét véleményt nyilváníthasson a kérdésről.

Hozzátette, az jelentené a probléma legegyszerűbb és leggyorsabb megoldását, ha kiderülne, hogy a britek időközben esetleg meggondolták magukat.

A Best for Britain nevű maradáspárti brit kampányszervezet hangsúlyozta: ezen nyilatkozatok azt mutatják, hogy még bőven lenne elég idő megvizsgálni, valóban ki akarja-e léptetni a lakosság többsége az Egyesült Királyságot az EU-ból. „Ideje megadni az embereknek a végső szó lehetőségét a Brexitről” – mondta a csoport vezetője, Eloise Todd.

Hírdetés

A brit kormányfő ugyanakkor előző este leszögezte, hogy erről szó sem lehet, ahogyan a tárgyalások meghosszabbításáról sem.

A skót miniszterelnök asszony is örülne egy új referendumnak

A skót miniszterelnök szerint el kell halasztani Nagy-Britannia jövő márciusban esedékes kilépését az Európai Unióból (Brexit), ha addig nem születik átfogó megállapodás a jövőbeni kapcsolatok feltételrendszeréről. Nicola Sturgeon csütörtökön a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette azt is: pártja, a Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) nem állna útjába egy újabb népszavazásnak a brit EU-tagságról.

Sturgeon szerint egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a kilépés időpontjáig már csak egy „gyenge, érdemi részletekben szegény” megállapodásra lesz idő a jövőbeni kapcsolatokról, és az összes nehéz kérdést, amelyekre a Brexit-folyamat eddigi két évében nem sikerült választ találni, „áttolják” a kilépés után tervezett átmeneti időszakra.

A skót kormányfő szerint ha Nagy-Britannia így lép ki az EU-ból, az olyan lenne, mintha „valaki bekötött szemmel leugrana egy szikláról, anélkül, hogy tudná, hova esik”.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »