További imát kérnek Csókay Andrásék az egyik bangladesi sziámi ikerlány mai sikeres műtéte után

További imát kérnek Csókay Andrásék az egyik bangladesi sziámi ikerlány mai sikeres műtéte után

„Kész vagyunk, hatórás volt a műtét, eddig minden rendben, még egy-két nap imában való kitartást kérünk a szövődmények elkerüléséért” – rövid sms-ben ennyit írt Csókay András szerkesztőségünknek október 27-én, miután reggel végrehajtották Rabeyán, a szétválasztott bangladesi sziámi ikerlányok egyikén a koponya-helyreállító műtétet Bangladesben.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapata az újrainduló repülőgép-járatok közül az egyik elsővel a hétvégén Bangladesbe utazott, hogy folytassa a fejüknél összenőtt és tavaly augusztus elején sikeresen szétválasztott sziámi ikrek „Operation Freedom” névre keresztelt szétválasztó műtétsorozatát.

Rabeya nyár óta halasztott koponyarekonstrukciós műtétét végezték el ma reggel az alapítvány orvosai a helyi kollégáikkal együtt az ázsiai országban. A kislány állapota stabil, de szövődmények lehetségesek.

Magyar részről Csókay András, az Operation Freedom idegsebészcsapatának vezetője; Pataki Gergely, a plasztikai sebészek és az Operation Freedom műtétsorozat vezetője, valamint Csapody Marcell, az aneszteziológuscsapat vezetője irányította és végezte a műtétet.

Az ikrek rehabilitációja folytatódik, és még évekig eltarthat a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar–bangladesi projektjének keretében. A rehabilitációs teamből Császár Zsuzsanna gyermekklinikai szakpszichológus utazott most Dakkába a család és a gyermekek állapotának felmérése céljából. A járvány ellenére is zajló rehabilitációs kezeléseknek és Rabeya töretlen életerejének köszönhetően a kislány tavasz óta még aktívabb lett, állapota sokat tanul, beszél és játszik.

A végső szétválasztó műtétet követő 33. napon agyvérzésen átesett Rukaya jelenlegi állapota a magyar vezetéssel zajló rehabilitációnak köszönhetően a vártnál jobb. A kislány egyre jobban érdeklődik a külvilág iránt, alkalmanként a környezet eseményeire megfelelő érzelmi válaszokkal reagál, mosolyog. Beszélni nem tud. Nála a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat még mindig nem tehető.

Hírdetés

Az ikreknek a következő években kisebb plasztikai sebészeti műtétekre, hegkezelésre lehet még szükségük, amit Dakkában Pataki Gergely vezetésével fog végezni az alapítvány. Kintlétük során az orvosok a korábban vizsgált sérült vagy fejlődési rendellenességgel született gyermekeken is terveznek műtéteket végezni.

Az aktuális járványhelyzet miatt a meglehetősen nagy kockázatú kiutazás és kint tartózkodás rizikófaktorait a csapat rendkívül szigorú Covid-19 prevenciós protokoll kidolgozásával ellensúlyozta, vállalva a kockázatot, hogy ha kint megfertőződik valamely csapattag, csak hosszú ottani karantén után tud hazatérni.

„Meggyőződésünk, hogy a gyógyító tevékenységet a tudományos munka mellett nagyban segítette sokak támogató imája, lelki segítsége, amit továbbra is köszönünk szépen” – olvasható a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány sajtóközleményében.

Forrás: Csókay András, Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »