Ukrajna kész tárgyalni az oroszokkal – ugyanez fordítva kevésbé valószínű

Ukrajna kész tárgyalni az oroszokkal – ugyanez fordítva kevésbé valószínű

Nyitókép:SITA

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy indiai tévéinterjúban vázolta a kijevi javaslatot a békefolyamat elindítására.

Az ukrán elnöki hivatal vezetője február végén azt közölte, hogy az orosz fél is meghívást kap a második konferenciára. Kijev át akarja adni a részletes rendezési tervet Moszkvának, de ezt önmagában még nem tekinti tárgyalásnak.

A Kreml többször is kijelentette, hogy a békés rendezés Kijevvel csak a „terepen” fennálló realitások alapján valósítható meg. Ez azt jelenti, hogy Moszkva akkor lesz – esetleg – hajlandó tárgyalni, ha vereségre áll a frontokon, vagy veszteségei túlzottak. Jelenleg ilyen helyzet nem áll fenn.

Emellett Putyin a  háború befejezésének feltételéül követeli, hogy ismerjék el véglegesnek az ukrán területek mintegy 20%-a feletti orosz fennhatóságot.

Hírdetés

Ugyanakkor az orosz elnök elvileg jelezte készségét a tűzszünetre és a tárgyalások megkezdésére Kijevvel, de csakis a saját feltételei szerint.

Ukrajna széles nemzetközi támogatást keres, és ebben Indiára is számítana

A Kínai Népköztársaság már korábban jelezte, hogy csak akkor hajlandó részt venni a béketárgyalásokon, ha az asztalnál Oroszország is helyet kap. Emiatt kétséges, hogy jelen lenne-e a beindító alapegyeztetésen. Kuleba külügyminiszter most azért látogatott Indiába, hogy legalább Mori miniszterelnök egyetértését megszerezze, ami feltétlenül szükséges a válság globális megközelítéséhez.

Az indiai fél korábban erősen tartózkodó volt abban, hogy Ukrajna kedvéért konfrontálódjon-e Oroszországgal. Ezt a miniszterelnök azzal a kijelentéssel fejezte ki, hogy „ez most nem a háborúk korszaka” – de máig sem tisztázott, hogy pontosan mit értett alatta.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »