Rangos nemzetközi kórusversenyen díjazták a debreceni Lautitia Gyermekkart és Ifjúsági Vegyeskart

Rangos nemzetközi kórusversenyen díjazták a debreceni Lautitia Gyermekkart és Ifjúsági Vegyeskart

Riva del Gardában rendezték meg a 17. Consoro Corale Internazionale nemzetközi kórusversenyt március 24. és 28. között. A rangos eseményen hazánkat a Magyar Görögkatolikus Egyház fenntartásában működő Lautitia Kóruscsalád képviselte. Nemes József karnagy vezetésével a Lautitia Gyermekkar, illetve Ifjúsági Vegyeskar egyaránt arany diplomával zárta a programot.

A Lautitia Kóruscsalád gyermek- és ifjúsági vegyeskara mellett további 9 ország – Csehország, Észtország, Írország, Lettország, Magyarország, Németország, Norvégia, Olaszország, Svédország és Szlovénia – 19 kórusa vett részt a megmérettetésben.

A zenei körökben ismert és elismert verseny kötelező programjában a gyermekkaroknak maximum 15 percben négy művet kellett előadniuk: egy 1809 előtti, egy 1809 és 1873 között született és egy kortárs zeneszerző művét, ezen felül egy szabadon választott darabot énekelhettek a kórusok. A Lautitia Gyermekkar Felix Mendelssohn Bartholdy Elias című művének Hebe deine Augen auf tételét, Giulio Caccini Amarilli, mia bella, Randall Thompson Pueri haebreorum, valamint Stephen Hatfield Las amarillas című műveit választotta.

A vegyeskaroknak maximum 20 percben szintén négy művet kellett választani: egy olasz, egy 1809 és 1873 között született, illetve egy kortárs zeneszerzőtől, valamint itt is szabadon választott darab lehetett az utolsó mű. A Lautitia ifjúsági vegyeskara Claudio Monteverdi Dara la notte il sol, Charles Villiers Stanford Beati quorum Via, Vaclovas Augustinas Tykus, tykus, valamint Kutrik Bence Tavasz-esti dal című művével lépett színpadra.

A verseny mellett március 25-én este Pilcantéban, a Szent Márton-templomban léptek fel.

Hírdetés

A kórusokat neves szakemberekből álló nemzetközi zsűri értékelte, melynek tagjai a német Jürgen Fassbender, a Kórusok Világtanácsának tagja; Rohan de Lanerrole Srí Lanka-i származású énekművész; Enrico Miaroma olasz karnagy, valamint Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas magyar karmester, karvezető, érdemes művész, a Budapesti Nemzetközi Kórusverseny alapítója és művészeti vezetője voltak.

A debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Iskolában működő Lautitia Kóruscsalád karnagya, Nemes József lassan húsz éve vezényli az általa „kis rigóknak” hívott tanítványait. A versennyel és az elért eredménnyel kapcsolatban elmondta, örömmel töltötte el, hogy az értékelés kapcsán valamennyi zsűritag fontosnak tartotta kiemelni, hogy mindkét formáció tagjairól süt, mennyire szeretnek énekelni és együtt lenni, ami nagy mértékben tükröződik az előadásmódon is.  „Ők is érezték, hogy mi a közös munkán túl valóban egy család is vagyunk: a Lautitia Kóruscsalád tagjai, és az előadás során őket is bevontuk ebbe az érzésbe. Ezeket a gondolatokat szívesen hallgattam, mert magam is azt gondolom, hogy talán ez a legfontosabb, hogy hatást tudjunk gyakorolni, főként azáltal, hogy mi is őszintén megélhetünk érzelmeket éneklés közben. Egyrészt így mások számára is megélhető érzelmeket tudunk közvetíteni, ráadásul a kórustagok sem stresszhelyzetként, hanem lehetőségként élnek meg egy-egy versenyt” – fogalmazott Nemes József karnagy, akivel IDE kattintva egy hosszabb interjút is olvashatnak.

A részletes eredményekről ITT lehet tájékozódni.

Forrás: Hajdúdorogi Főgyházmegye; Meeting Music

Fotó: Lautitia Kóruscsalád; Concorso Corale Nazionale (kiemelt kép: Lautitia gyermekkar)

Magyar Kurír
(he)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »