Megúszta a bizalmatlansági indítványt a görög kormány

A görög parlamenti képviselők többsége elutasította a Kiriákosz Micotákisz jobboldali kormánya ellen a tavaly februári súlyos vasúti szerencsétlenséggel összefüggésben benyújtott bizalmatlansági indítványt a csütörtökön késő este megtartott szavazáson.

Az ellenzék azzal vádolta a kormányt, hogy nem kellő hozzáértéssel kezelte a 2023. február 28-i szerencsétlenséget, amelyben 57-en meghaltak, miután egy személyvonat teljes sebességgel egy tehervonatnak ütközött. Azzal vádolták a kormányt, hogy az állomásfőnök, a vonatvezetők, illetve más vasúti alkalmazottak között az ütközés estéjén váltott üzenetek "módosított" változatát bocsátotta a sajtó rendelkezésére annak érdekében, hogy a tragédiát az állomásvezető által elkövetett emberi hibának tulajdonítsák.

A 300 fős athéni parlamentben három napig tartó heves vita után szavaztak a bizalmatlansági indítványról, amelyet a Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) kezdeményezett és valamennyi ellenzéki párt támogatott. Végül 159 képviselő a kormány mellett szavazott, így a Micotákisz vezette kabinet hivatalban maradhat.

Hírdetés

Az áldozatok családjai egy éve követelik a vasúthálózat elhanyagolt állapotáért felelős politikai vezetők felelősségre vonását. Az áldozatok hozzátartozóinak szövetsége a baleset másnapján lemondott Kosztasz Karamanlisz közlekedési miniszter és baloldali elődje, Hrisztosz Szpircisz felelősségét is hangoztatja. Jelenleg mindketten parlamenti képviselők.

Több mint egy évvel a tragédia után még senkit nem vontak felelősségre az ügyben. Eddig több mint 30 vasúti alkalmazott ellen indult eljárás, de egyikük sem magas rangú vezető. A vonatszerencsétlenség közelében lévő Larisza állomásfőnöke gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával van előzetes letartóztatásban. Az állomásfőnök szinte azonnal elismerte, hogy mulasztást követett el, de aztán gyorsan a figyelem központjába került az is, hogy a görög hatóságok nem korszerűsítették megfelelően a forgalomirányítási és a biztonsági rendszereket annak ellenére, hogy erre a célra eurómilliókat különítettek el.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »