Korčok Dunaszerdahelyen elárulta féltett titkát. Erre készül sikertelen államfőválasztás esetén

Korčok Dunaszerdahelyen elárulta féltett titkát. Erre készül sikertelen államfőválasztás esetén

Nyitókép: Körkép.sk

Ivan Korčok Dunaszerdahelyen a Körkép.sk kamerája előtt akarva-akaratlanul kikotyogta, mihez kezd a politkában, ha alulmarad Peter Pellegrinivel szemben az április 6-i államfőválasztáson.

Kimentünk megnézni, mi a valós helyzet a terepen, hogy reális képet kapjunk az államfőválasztás második fordulóját megelőző időszakról. Targyilagosságra törekedve, egy konzervatív ember szemével. Mindez a liberális médiának láthatóan nem sikerül, hiszen a helyzet az, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül, hogy miután Peter Pellegrini berobbant Királyhelmecre, a liberális szlovák média képes volt pár óra alatt 17 szalagcímet produkálni a csúnya, rossz Pellegriniről.

Mi történt Dunaszerdahelyen?

Hideg, szeles idő, szemerkélő eső fogadta 17.30 órakor Dunaszerdahelyen Ivan Korčokot március 28-i lakossági fórumán.

A szlovákiai államfőválasztás egyik esélyese jó 20 perces késéssel fordul ki az egyik mellékutcából a Bartók Béla korzóra, ahol a plébániahivatal keresztje alatt fogadja őt Balík Peter, az Ódor Ľudovít féle hivatalnokkormány egykori befektetési, régiófejlesztési és informatizációs minisztere.

Balík társalkodó partnerei paradox módon az ellenoldalnak, tehát Pellegrini pártjának, a Hlas miniszterének, Druckernek dolgozó Ravasz Ábel szülei, Ravasz Marián és Németh Ilona, akik jöttek személyesen is megtámogatni Korčokot.

A közeli kávézóban, ahová az eső elől húzódtak be, már minden ülőhely foglalt. Kint az utcán várakozókkal együtt összesen mintegy százan várhatjuk a magabiztosan, gyors léptekkel, lendületesen érkező Korčokot.

Elsőként az álhírgyártók ismert alakjai, Šoun és Vasky igyekszik zavarkeltésével kibillenteni az államfőjelöltet, de nem járnak sikerrel. Korčok elég rutinos az ilyen helyzetek kezelésére, de a Pellegrini párt hordudvarának dolgozó Ravasz Ábel apja, Ravasz Marián is a saját testével védi Korčokot Sountól.

Ott vagyunk mi is a helyszínen, hogy benyomást szerezzünk abban a városban, ahol Korčoknak sikerült megvernie Peter Pellegrinit az államfőválasztás első fordulójában.

„Jól emlékszem? Nyertem itt?” – teszi fel lazán a kérdést az elején.

„Igen igen, és nálunk is Somorján, na meg Komáromban is” – Kapja szinte azonnal a kilátogató, szlovák anyanyelvű dunaszerdahelyiektől a biztatást. Csakhogy Korčok rosszul tudja.

Dunaszerdahelyen Forró Krisztián győzött, aki azóta Gyimesi Györggyel és a Magyar Szövetség elnökségi tagjainak többségével már Peter Pellegrinit támogatja. Forró és Pellegrini együtt így közel 60 százalékon állnak Dunaszerdahelyen, amivel Korčok sem tud versenyezni.

Így ha Dunaszerdahelyhez hasonlóan országosan sem tud győzni a második fordulóban, marad számára a B-terv. Hogy mi lenne a menekülő útvonal, arról akarva-akaratlanul szintén sokat elárult Korčok. Talán többet is, mint amennyit szeretett volna. De erről kicsit később.

Hírdetés

Az első meglepetés a magát magyarnak beállító, nagykürtösi orvoscsaládból származó Balík részéről ér bennünket. A korábbi miniszter kihízott zakóban, rövid nadrágban, viszonylag ápolalan külsővel, de annál tenyérbemászóbb stílusban vezeti fel vendégét.

„Engedjék meg, hogy mivel Dunaszerdahelyen vagyunk, magyarul kezdjem, hiszen gondolom itt mindenki ért magyarul” – vág vele Balík.

Majd miután valaki a hátsó sorból megszólal, hogy inkább szlovákul (kérdés, hogy érthette akkor Balík magyar mondatát?) a házigazda azonnal hagyja is a magyart a csudába és szlovák nyelvre vált. Ígérve, hogy azért igyekszik ötvözni majd mindkét nyelvet. Erről azonban amit az általában lenni szokott, ő is elfeledkezik. A Körképnek kell emlékeztetni őt ígéretére, így kapunk csak kelletlenül néhány magyar mondatot is.

Nincs bennünk azonban túl sok köszönet. Balík arról beszél, hogy Forró ugyan kiállt Pellegrini mellett, de ezt a magyarok nem így gondolják. Majd szélsőséges magyar pártokról és extrémistákról hadovált. Utóbb szerettük volna megtudni, kiket ért magyar pártok alatt és milyen szélsőséges tevékenységet folytatnak, de Balík Peter elutasította a válaszadást.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az egész korábbi, Ódor Lajos-féle hivatalnokkormány nevében szeretné támogatni Ivan Korčokot, aki – mint mondja – kellően amerika- és brüsszelbarát álláspontot képvisel, ahogy az előző hivatalnokormány is tette.

„Nekünk, szlovákiai magyaroknak tudatosítanunk kellene, hogy kire szavazunk, mert van saját szívünk és akaratunk. Tegnap, Forró Krisztián elmondta saját véleményét, de az nem a szlovákiai magyarok véleménye volt. Jövő héten jöjjenek választani és válasszák a helyes ideológiát valló, Unió-barát Korčokot. Ne hallgassunk az extrémista véleményekre egyes magyar pártok részéről”

– mondta Balík, figyelembe sem véve a felvidéki magyarok többségének véleményét.

Ő maga azonban annál magától érthetődőbben merészelte az egész előző kormány nevében támogatásáról biztosítani Korčokot.

Ami Korčok mintegy 25 perces beszédét illeti, az alább megtekinthető. Maga a jelölt láthatóan jól éezte magát a tömegben és jól beszélt,(annak tartalmát nem kívánjuk értékelni), kellően sármos, magabiztos is szimpatizánsai számára.

Ugyanakkor a végén, az egyik kérdező közbevetésére, aki szerette volna megtudni, mi a B-terve, azaz mihez kezd, ha nem nyer az államfőválasztáson, Korčok politikai hibát követett el.

Belengette ugyanis egy saját párt alapításának lehetőségét. Mégpedig arra hivatkozva, hogy az első fordulóban szerzett 950 ezer szavazat kötelezi őt, és nem szeretné, ha a tábora csalódna benne.

A Körkép.sk közvetlen közelről megfogalmazott gyors közbevetése, hogy vajon saját pártot-e alapít, Korčokot láthatóan kizökkentette. Ezzel ugyanis olyan útra tévedt, ahová még most nem áll érdekében ráfordulni.

Sokatmondó volt mindenesetre, hogy végig azt hangsúlyozta, pártfüggetlen, amit értéknek tart. Ezért sem valószínű, hogy 1 milliós szavazótáborával végül a PS vagy az SaS mögé sorolna be.

Meg lehet nyugodniuk a liberálsoknak, ha nem jön be Korčoknak az államfőválasztás, ott marad a keltetőben és lesz egy újabb liberális párt majd a piacon. Konkuralva a PS-nek, SaS-nek, OlaNO-nak, KDH-nak.

És hogy kik lehetnek a táskahordozói? Elsők között bizonyára az Ódor kormány egykori miniszterei, a porondmesterrel, Balíkkal egyutt, aki szerint a „magyar pártok” extrémisták.

Korčok Dunaszerdahelyen tehát jött, látott, és ugyan az első fordulóban sem tudodd győzni, de legalább elárulta, mi várható tőle, ha elbukja a második fordulót is.

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »