Több mint 4000 szlovák állampolgár hazatelepülését segítette a külügy

Több mint 4000 szlovák állampolgár hazatelepülését segítette a külügy

Szerdáig több mint 4000 szlovák állampolgár hazatelepülését segítette a külügyminisztérium – tájékoztatta a sajtót Ivan Korčok külügyminiszter (SaS-jelölt).

Korčok elmondta, a külügyminisztérium további közel 6000 kérvényt regisztrál. A tárca azon dolgozik, hogy identifikálja azokat, akik haza szeretnének térni. Hozzátette, a 6000-es szám csak megközelítőleges, mivel több olyan eset is van, hogy az emberek kitöltik ugyan az űrlapot, aztán mégsem jelentkeznek a minisztériumnál.

Hírdetés

Korčok arról is beszélt, milyen okokból kérvényezik a külföldön élők a hazatelepítésüket. „Fontos, hogy a külföldön élők mérlegeljék, jönni akarnak-e, vagy kénytelenek-e jönni – mondta Korčok. Hozzátette, mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy ha lefoglal egy helyet a buszon vagy a repülőgépen, aztán mégsem utazik, olyan elől veszi el a lehetőséget, akinek valóban haza kellene utaznia.

A legtöbben az Egyesült Királyságból kérték a hazatelepítésüket. „Érthető, mert nagyon sok szlovák állampolgár él ott” – mondta Korčok, és hozzátette, sokan vannak még az Egyesült Államokban és Svájcban is.

A miniszter kérte a külföldön élőket, vegyék fontolóra azt is, hogy menetrendszerű járattal utazzanak haza. „Még mindig lehet jegyet venni ezekre a járatokra. Számos olyan eset is van, hogy lenne lehetőség menetrendszerű járattal Szlovákiába visszautazni, de az emberek nem használják ki ezt a lehetőséget” – zárta Korčok.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »