Toader: az igazságszolgáltatás nem szavatolja a jogok védelmét

Toader: az igazságszolgáltatás nem szavatolja a jogok védelmét

Romániában az igazságszolgáltatás képtelen szavatolni és megvédeni az állampolgárok szabadságjogait – jelentette ki Tudorel Toader igazságügy-miniszter annak kapcsán, hogy vasárnap több bíró és ügyész is a bukaresti táblabíróság épülete előtt tüntetett, és támogatását fejezte ki Augustin Lazăr legfőbb ügyész iránt.
A miniszter vasárnap este a România Tv hírcsatornának nyilatkozva kifejtette: Románia jelenleg olyan időszakon megy keresztül, amikor folyamatosan napvilágra kerülnek az igazságügyi rendszer hiányosságai, márpedig szembe kell nézni a valósággal ahhoz, hogy megtegyék az igazságszolgáltatási folyamat javításához szükséges lépéseket.

– hangoztatta a miniszter.

Toader ugyan nem pontosította, mire gondolt, de minden bizonnyal az igazságszolgáltatási intézmények – elsősorban az ügyészségek – és a hírszerzés között a lehallgatásokról megkötött titkos paktumokra gondolt.

Hírdetés

A bírák és ügyészek vasárnapi tüntetése kapcsán kijelentette, azoknak alkotmányosan jól meghatározott szerepük van a törvények értelmezésében és alkalmazásában, a legfőbb ügyész pedig óriási hibát követ el, amikor azt mondja: az igazságszolgáltatás feladata a hatalmi ágak közötti egyensúly fenntartása.

Toader emlékeztetett: a bírák és az ügyészek a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsban (CSM) konzultatív módon véleményezik az igazságügyi törvények módosításait, ugyanakkor fontos a hatalmi ágak szétválasztása. Márpedig a legfőbb ügyész éppen ebben a kérdésben követ el súlyos hibát, amikor azt mondja: az igazságszolgáltatás éretté vált, és képes biztosítani a hatalmi ágak közötti egyensúlyt.

„Ez a lehető leghamisabb, legtévesebb kijelentés, mivel az egyensúlyt a három hatalmi ág között kell fenntartani, a saját ügyében senki sem bíráskodhat. Az egyik hatalmi ág nem ítélkezhet a másik kettő fölött. Ezért van alkotmánybíróságunk: ha a hatalmi ágak valamelyike túllép az alkotmányosság határain, ha felbomlik a hatalmi ágak közötti egyensúly, az alaptörvény értelmében egyedüliként jogosult a hatalmi ágak közötti alkotmányos természetű konfliktusok megoldására” – hangsúlyozta a miniszter.

Augustin Lazăr legfőbb ügyész reakciójában úgy vélekedett, Toader ezzel a nyilatkozattal súlyosan megsértette a bírákat és ügyészeket, illetve a legfőbb ügyészséget.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »