Tagadja, hogy az oroszoknak kémkedett volna a volt jobbikos Kovács Béla

Fél órás késéssel érkezett meg az egyebek mellett kémkedéssel vádolt Kovács Béla büntetőperének kezdetére a Budapest Környéki Törvényszékre, a Jobbik volt EP-képviselője kihallgatásán jelezte, az ügyében szereplő minősített adatokon kívül készséggel válaszol az ügyészség és a bíróság összes kérdésére. Kovács továbbra is tagadja a vádiratban a terhére rótt bűncselekményeket, korábbi állításai szerint mindössze lobbitevékenységet végzett az EU érdekében. Kovács csütörtökön határozottan kijelentette: sem ő, sem a felesége nem dolgozott soha az orosz titkosszolgálatoknak, és Vlagyimir Putyint sem ismeri személyesen, ahogy az a vádiratban szerepel.

Megkezdődött csütörtökön a Budapest Környéki Törvényszéken az egyebek mellett kémkedéssel vádolt volt jobbikos EP-képviselő, Kovács Béla és társai büntetőpere, az elsőrendű vádlott – forgalmi okokra hivatkozva – több mint félórás késéssel érkezett meg a bíróságra. Miután az ügyben már volt úgynevezett előkészítő ülés, az új büntetőeljárási törvény értelmében nem kötelező a per elején ismertetni a vádiratot, a vádat a perben a Központi Nyomozó Főügyészség képviseli.

A nyomozás korábbi adatai szerint a terheltek az Európai Unió (EU) intézményei sérelemére szolgáltattak ki bizalmas adatokat elsősorban az orosz titkosszolgálatok számára. Perének kezdetén Kovács Béla jelezte, hogy az ügyben szereplő minősített adatok kivételével válaszol az ügyészség és a bíróság valamennyi kérdésére.

Hírdetés

Az elsőrendű vádlott ugyanakkor tagadja a vádiratban szereplő cselekményeket, korábbi állításai szerint mindössze lobbitevékenységet végzett az EU érdekében. Kovács korábban az Európai Parlamentben (EP) a Jobbik képviselője volt, majd az ellene és társai ellen indított büntetőeljárás közben jelezte, hogy lemond mandátumáról, ezt bejelentésekor azzal indokolta, hogy ügyével nem akart ártani pártjának.

Kovács Béla a csütörtökön kezdődött büntetőper elején – kihallgatásakor – kijelentette: az EP-mandátuma visszaadása mellett nem kíván részt venni a jövőben a magyarországi politikai életben sem, kizárólag az üzleti szférára akar összpontosítani.

Kovács csütörtökön határozottan kijelentette: sem ő, sem a felesége nem dolgozott soha az orosz titkosszolgálatoknak, és Vlagyimir Putyint sem ismeri személyesen, ahogy az a vádiratban szerepel.

ps.hu


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »