Szívóágon a szívószál

Egyre több szálon fut már a szívószálak elleni, világot lassan behálózni látszó lét- és környezettudatos megmozdulási indítvány. Sorra jelentik be a nagy (és kicsi) piaci szereplők, hogy véget vetnek a szívószálak korszakának, és elejét veszik a szívószálmentes korszaknak.

Hétfőn jelentette be például a világ legnagyobb kávézólánca, a Starbucks, hogy 2020-tól szívószálmentes övezetté teszik minden egyes láncszemüket. Mondjuk azt, hogy minek a kávézáshoz szívószál, eddig sem értettem, de nem baj, nem kell mindent érteni. Vannak ennél nagyobb rejtélyek is a világban, például, hogy miért iszik valaki kávét a Starbucksban. Talán mert az a világ legnagyobb kávéházlánca. Vagy mert az van közel. Vagy talán mert kellemes az enteriőr? Vagy talán épp azért, mert adnak szívószálat a kávéhoz. Örülhetünk mindenesetre, hogy a Starbucks szívén-szálán viseli a bolygó jövőjét, és elköteleződött az egyszer használatos műanyagok elleni globális hadjáratban. Ha jobban utánaolvasunk, azért kiderül, hogy erre a magatartásra leginkább bizonyos törvények kényszerítették őket, a cég bölcsőjében, az amerikai Seattle-ben ugyanis már idén július 1-től eltűntek az egyszer használatos műanyagok a Starbucksokból. Erről nyilván sokaknak eszébe jut, hogy Seattle az Amerikai Egyesült Államok Dunaújvárosa, hiszen onnan indult a legtöbb alternatív rockzenekar, például a Nirvana, melyet, talán nem véletlen, épp harmincegy éve alapítottak, és épp huszonnégy éve szűnt meg. Ha a harmincegyből kivonjuk a huszonnégyet, hetet kapunk, a hét pedig mágikus jelentésű szám, hiszen a magyar népmesékben szereplő sárkányoknak is hét fejük volt (ezért van, hogy a hétnek is hét napja van, és nekünk, embereknek, a hét minden napján más-más sárkányfejjel kell megküzdenünk). Mostanság már a hétfejű sárkányok is tartalmaznak nyomokban műanyagot, mert miért épp ők lennének kivétel.

Hírdetés

Hanem a szívószálak és egyéb egyhasználatos műanyagok máshol is kezdenek szívóágra kerülni: a bolygót behálózó másik nagy konzumlánc, a McDonalds is próbálkozik, és műanyag helyett papíralapú, lebomló szívószálakat vezetett be, bár eddig még csak néhány helyen. Románia szintén nagyot lépett: náluk 2018. július 1-jétől tilos a vékony, illetve nagyon vékony falú, fogófüllel ellátott műanyag szatyrok behozatala, 2019. január 1-jétől pedig ezek forgalmazása. Egyre több bolt és stand int búcsút nálunk is a műanyag zacskóknak, és használ helyettük papírt, mert az lebomlik.

Már csak egy dolgot nem értek: miért kell a szívószálat helyettesíteni. Nem lehet anélkül lebonyolítani a folyadékbevitelt? Most komolyan. Én nemrég rendeltem egy belföldi pizzériában egy kevert italt, és két darab narancssárga szívószállal hozták ki. Miután megittam, rendeltem még egyet, azt is két darab szívószállal hozták ki. Négy darab szívószálat dobtak a szemétbe azzal az ürüggyel, hogy én már bevettem a számba. Persze nem mertem szóvá tenni, úgyhogy végül arra jutottam, hogy szerintem valaki mondjon le.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »