Szerencsés Károly: Szent Istvánnak sikerült a nemzetet jó irányba terelnie

Az államalapítás ünnepe egy olyan üzenet nemzeti nagylétünk megteremtőjének, Szent Istvánnak, hogy helyes útra irányította az országot. Erről Szerencsés Károly történész beszélt Magyarország élőben című műsorunk augusztus 20-i adásában.

Szerencsés Károly úgy látja, nem volt könnyű az az út, amelyre István rálépett, hiszen nagyon sok viszontagságon kellett átesnie a nemzetnek, ugyanakkor az tény, hogy a mai napig itt vagyunk.

Hírdetés

Az államalapítás ünnepének szimbóluma Szent István mellett a Szent Korona, ami pedig egyesítette a Kárpát-medence népeit egy államba. „Ez is volt a magyarság nagy küldetése, hogy ezt a régiót, a Kárpát-medencét – ami összetartozik minden szempontból – az itt élő népekkel egyetemben Európa vonzó fejlődni képes részévé tegye és ez így is volt a XIX. század végéig, a XX. század elejéig” – tette hozzá Szerencsés Károly.

Velkovics Vilmos felvetésére, hogy a trianoni diktátum, mennyire befolyásolta az ünnep értelmezését, a történész elmondta, az országcsonkítás után az ünnep azt is jelképezte, hogy a Szent István-i Magyarország valahol él, a „haza a magasban van” és nem tűnik el a tradíció akkor sem, ha a határok évszázadokig is fennállnának.

Ez a küldetés helyes volt, hogy össze kell fogni és erős államokat kell létrehozni. Már az Árpádok és utódai alatt is ez a gondolat megvolt, hogy nem csak a Kárpát-medencében, hanem Közép-Európában is – utalt a visegrádi együttműködésre is Szerencsés Károly.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »