Szakértő: évi néhány száz milliárd forintba kerülhetnének az új családvédelmi tervek

Szakértő: évi néhány száz milliárd forintba kerülhetnének az új családvédelmi tervek

A miniszterelnök óvatos volt a klímavédelmi és a családvédelmi akciótervre vonatkozó részletek bejelentésénél a Portfolio vezető elemzője szerint. Madár István úgy látja: a kormány pesszimista a következő évek gazdasági lehetőségeit illetően.

A gazdasági helyzetre vonatkozó megállapításokat, valamint a klímavédelmi és a családvédelmi akcióterv részleteit várták a gazdasági elemzők Orbán Viktor évértékelő beszédében.

A klímavédelemi akcióterv sok újdonságot nem tartalmazott – mondta Madár István, a Portfolio vezető elemzője.

Az intézkedések nagy része ugyanis ismert volt, de nem lett eddig összegyúrva akciótervbe.

Vannak benne olyan elemek, amelyek kormányzati vásárlásokon, állami kiadásokon keresztül élénkíthetik a gazdaságot, például a naperőművek kapacitásának bővítése, az elektromos buszok vásárlása 2022-tól és a kkv-k támogatása, de összességében nem tűnik nagy összegnek, különösen akkor, ha tudjuk, hogy mindez 2030-ig kifutó klímasemlegességi stratégia része – vélekedett a szakértő.

Madár István szerint nem látni óriási, a magánszektort ösztönző beruházás-ösztönző csomagokat, amelyeknek zöld céljuk lenne. Az akcióterv kisebb volumenű lépéseket tartalmaz, vagy olyanokat, amelyeknek nincsenek direkt továbbgyűrűző hatásai a gazdaság élénkítését tekintve.

Hírdetés

A családvédelmi akcióterv újdonságaira azért figyeltek az elemzők, mert tavaly egy nagyívű programot jelentett be a kormányfő, jelentős költségvetési hatásokkal. A vasárnap felvázolt folytatás évi néhány száz milliárd forint költségvetési forrást igényelne, a megvalósulása azonban nem biztos – hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor három lépést említett meg:

 • A háromgyermekes anyákra is kiterjeszteni az szja-mentességet.
 • Az anyák a szülés után a fizetésük 100 százalékát kapják a jelenlegi 70 helyett.
 • Az ingyenes nyelv- és KRESZ-vizsga kiterjesztése a gyesen, gyeden lévő anyákra.
 • A kormányfő azonban feltételes módba tette a bejelentéseket, arra utalt, hogy ezeknek nincs meg a költségvetési mozgástere, bár ő eltökélt az ügyben – mondta a szakértő.

  Talán meg szeretné várni a kormányzat, hogy az első családvédelmi akcióterv hatékonyságát felmérje, hogy érdemes-e ebbe az irányba folytatni az erőfeszítéseket – vélekedett a Portfolio vezető elemzője.

  Madár István szerint a kormány pesszimista abban a tekintetben, hogy milyen gazdasági környezetben kell boldogulnia Magyarországnak a következő években.


  Forrás:infostart.hu
  Tovább a cikkre »