Seism2018 / Raed Arafat: A gyakorlat egy befektetés volt a jövőbe

Az ötnapos Seism2018 gyakorlat egy befektetés volt a jövőbe, egy befektetés a felkészülésbe – jelentette ki szerdán Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának (DSU) vezetője.

„Ez egy befektetés volt. Egy befektetés a jövőbe, egy befektetés a felkészülésbe” – mondta Arafat.

Hangsúlyozta: ez volt az első alkalom, hogy nem csak nappal, hanem éjjel is, és nem csak belföldi, hanem külföldi repülőgépes mentőegységeket is bevetettek.

„Ha nem is működött minden tökéletesen, nagyszerű gyakorlat volt (…), megtapasztalhattuk, hogy miként tudunk együttműködni” – mondta a DSU vezetője.

Hírdetés

Hozzátette: „egyet léptünk előre, biztosan valamennyivel felkészültebbek vagyunk, mint a gyakorlat előtt. Nem egy erőfitogtató gyakorlat volt, hanem olyan, amelyen valamennyien nagyon komolyan dolgoztunk” – mondta Arafat.

Úgy vélte: „nyilvánvaló”, hogy az infrastruktúra állapota nem segíteti a gyors mozgást.

„Ha egy nagy mentőkonvojjal nem autópályán, hanem országúton jössz, akkor nyilvánvaló, hogy öt óra helyett nyolc-tíz órába kerül az út” – példálózott Arafat.

A nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlat forgatókönyve szerint a Richter-skála szerinti 7,5-ös erősségű földrengés rázza meg a román fővárost és környékét. A szombaton kezdődött, ötnapos gyakorlattal azt tesztelik, hogy mennyire tudnak hatékonyan fellépni az illetékes hatóságok egy hasonló erejű földmozgás esetén.

Agerpres


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »