Segíthet lábra állni az állampolgársági eskü – Megható pillanatok a nagyváradi Caritas-otthonban

Segíthet lábra állni az állampolgársági eskü – Megható pillanatok a nagyváradi Caritas-otthonban

Megható pillanatokat élhettek át a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpont lakói április 2-án. Magyarország kolozsvári főkonzulátusának delegációja kiszállt a katolikus otthonba, hogy az egyik mozgáskorlátozott lakó letehesse az állampolgári esküt.

Ennek nemcsak lelki, hanem egészségügyi szempontból is óriási jelentősége volt a lakó életében, hiszen az állampolgárság megszerzése jelentette a kiindulópontját annak, hogy egy budapesti intézményben kaphasson terápiát, amellyel a remények szerint lábra állhat – számol be az eseményről a nagyváradi egyházmegye hírportálja.

„Ez az első lépés ahhoz, hogy járni tudjak. Az a célom, hogy lábra álljak, tudjak dolgozni, és hasznos tagjává váljak a társadalomnak. Ez magát az életet jelentené számomra. Az a vágyam, hogy önellátó legyek, hogy ne szoruljak mások segítségére, hanem én segíthessek másokon” – nyilatkozta a meghatottság könnyeivel küszködve Kovács Afrodita, aki nyitott hátgerinccel született és részleges izomsorvadásban szenved, ezért élete java részét kerekesszékben töltötte. A hölgy 1996 óta van a Caritas gondozásában, előbb a Szent Márton, később a Szent Erzsébet Otthon lakójaként.

A saját személyes elszántságának és a szakértelemmel végzett gondozói munkának köszönhetően – amely magába foglalt rendszeres masszázst, tornáztatást és aktív, betegemelő lifttel végzett fizioterápiás gyakorlatokat – a Caritasnál töltött két évtized alatt sikerült funkcionális állapotban tartani és viszonylag jó erőben megőrizni a beteg izmait. Ez lehetővé teszi, hogy egy kifejezetten izomsorvadásos betegek rehabilitációjára szakosodott óbudai intézetben megkíséreljék őt lábra állítani speciális terápiával. A beteg felvételének kitétele volt azonban a magyar állampolgárság, így a keddi eskütétel kaput nyitott számára egy új élet lehetősége felé.

Hírdetés

A ceremóniát és a dokumentumok aláírását lelkes figyelemmel követte az otthon többi lakója, és a gondozói személyzet is. Lelkes tapssal és gratulációkkal halmozták el mindenki „Babiját”, aki mozgáskorlátozottsága ellenére egyike a közösség legaktívabb tagjainak.

„Felemelő élmény egy ilyen esemény, hiszen mindig jó érzés örömet okozni, látni, hogy milyen nagy boldogságot és megkönnyebbülést jelent az állampolgárság megszerzése, főleg hogy itt még ennyien szurkoltak is hozzá. Ilyenkor igazán tudatosul bennünk, hogy miért is csináljuk ezt” – nyilatkozta Ónody Rita Éva konzul.

Forrás és fotó: Szombati-Gille Tamás/Romkat.ro

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »