Romániában a legnagyobb a gyerekhalandóság

RomĂĄniĂĄban a legnagyobb a gyerek ĂŠs serdĂźlőkori (0-19 ĂŠv) halandĂłsĂĄg az EurĂłpai UniĂł ĂĄllamai kĂśzĂźl – derĂźl ki a MentsĂŠtek meg a Gyerekeket EgyesĂźlet ĂŠs a NĂŠp ÜgyvĂŠdje ĂĄltal kedden kiadott jelentĂŠsből.

„RomĂĄniĂĄban a halandĂłsĂĄgi rĂĄta 2017-ben 100.000 gyermekre szĂĄmĂ­tva 61,69 volt, mĂ­g az EurĂłpai UniĂł ĂĄtlaga 31,60” – mutat rĂĄ a gyermekek jogainak tiszteletben tartĂĄsĂĄrĂłl szĂłlĂł jelentĂŠs.

A Mentsétek meg a Gyerekeket Egyesület szerint 2018-ban Romániában 1.214 egy év alatti gyermek halt meg, a csecsemők halálozási aránya (halálozások száma 1.000 születésenként) 6,5‰ volt. Az egy év alatti halálesetek több mint fele az élet első hónapjában következik be (újszülöttkori halálozás).

Az OrszĂĄgos KĂśzegĂŠszsĂŠgĂźgyi IntĂŠzet szerint ezeknek a halĂĄleseteknek egy rĂŠszĂŠt el lehetett volna kerĂźlni jobb szĂźlĂŠs előtti monitorizĂĄlĂĄssal, amely lehetővĂŠ tette volna a terhessĂŠgbe valĂł beavatkozĂĄst, illetve a vĂĄrhatĂłan bonyolultabb szĂźlĂŠsek ĂĄtirĂĄnyĂ­tĂĄsĂĄt megfelelően felszerelt kĂłrhĂĄzak felĂŠ. A terhes nők jelentős rĂŠsze azonban nem rĂŠszesĂźlt prenatĂĄlis vizsgĂĄlatokban – ĂĄllĂ­tja a MentsĂŠtek meg a Gyerekeket EgyesĂźlet.

Hírdetés

A szervezet szerint a csecsemőhalandóság 2018-ban Dâmboviţa (2,9 ‰), Ilfov (4,1 ‰), Arad és Temes (4,5 ‰), Iaşi és Fehér (4,8 ‰) megyében és Bukarestben (3,6 ‰) volt a legalacsonyabb. A másik végleten Tulcea (15,5‰), Botoşani (12,9‰), Szilágy (11,5 ‰), Călăraşi (11,2 ‰) és Krassó-Szörény (10 ‰) megye található. A csecsemők halálozási aránya vidéken sokkal magasabb (7,9‰), mint a városon (5,3‰).

Az egy évnél fiatalabb gyermekek halálozási aránya az iskolai végzettséggel nem rendelkező, vagy csak elemi iskolát végzett anyák esetében a legnagyobb. Az anya életkora szintén fontos tényező, magas a halálozási arány mind a serdülőkorú, mind a 40 évesnél idősebb anyák esetében.

A szervezet szerint a romĂĄn gyermekek kb. 21,5%-a sĂşlyos anyagi nĂŠlkĂźlĂśzĂŠsben ĂŠl – ez a legmagasabb az EU-ban, ahol az ĂĄtlag 5,9%, ĂŠs tĂśbb mint 32%-uk a szegĂŠnysĂŠgi kĂźszĂśb alatt ĂŠl. Ez az arĂĄny magĂĄban foglalja azokat a szemĂŠlyeket, akiknek jĂśvedelme kevesebb mint az orszĂĄgos ĂĄtlagjĂśvedelem 60%-a (vagyis 616 lej/fő/hĂłnap 2017-ben), beleĂŠrtve a szociĂĄlis juttatĂĄsokat is.

2017-ben a népesség 19,1%-ának jövedelme a szegénységi küszöb alatt volt, és az előző három évből legalább kettőben hasonló helyzetben voltak. A gyermekek esetében a tartós szegénységi ráta 2017-ben 28,8% volt. Noha csökkenő tendenciát mutat, a legfrissebb Eurostat-adatok szerint Románia továbbra is az az európai állam, amelyben a legnagyobb különbség van a szegénységi vagy társadalmi kirekesztés mutatójában a gyermekek és a teljes népesség között. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »