Nem a sok teszt miatt nő a fertőzöttek száma a szakértők szerint

Nem a sok teszt miatt nő a fertőzöttek száma a szakértők szerint

„Ha nem lennének fertőzöttek, bármennyi tesztet végeznénk, nem lenne pozitív eredmény” – szögezte le lapunknak Sántha Ferenc epidemiológus. A szakemberek szerint Romániában megháromszorozódott a kérésre elvégzett tesztek száma, és egyre több a pozitív eredmény. 
Nem az elvégzett tesztek egyre nagyobb száma miatt növekszik az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma – állítják egybehangzóan a Krónika által megszólaltatott szakértők. „Ha nem lennének fertőzöttek, bármennyi tesztet végeznénk, nem lenne pozitív eredmény” – szögezte le lapunknak Sántha Ferenc epidemiológus, amikor arról kérdeztük, milyen mértékben függ össze az egyre nagyobb esetszám azzal, hogy az utóbbi időben jelentősen megnőtt a tesztelési kapacitás. Nemcsak az esetek számát kell figyelembe venni,

aggodalomra az ad okot, hogy az elvégzett tesztek 3-6 százaléka pozitív,

Hírdetés

tehát még mindig magas a fertőzésarány.

A járványtani szakember hangsúlyozta: a tesztek egy része célzott mintavétel, amikor a fertőzöttekkel kapcsolatba kerülő személyeket a járványtani szűrés miatt tesztelik, ugyanakkor megelőzés céljából is végeznek koronavírus-teszteket. A veszélyeztetett közösségeket – idősotthonokat, a gyerekvédelmi rendszerbe tartozó intézményeket – fokozottan figyelik, hogy ne kerüljön be a fertőzés, az itt élőket rendszeresen tesztelik, ezek is növelik a negatív eredmények számát. Sántha Ferenc ugyanakkor rámutatott,

egyre gyakoribb a pozitív teszteredmény azok esetében, akik önként jelentkeznek, vagy mert tüneteket észlelnek magukon, továbbá mert gyanítják, hogy kapcsolatba kerültek egy fertőzött személlyel.

Esetükben viszont az a gond, hogy kíváncsian várják az eredményt, majd amikor kiderül, hogy fertőzöttek, az alkotmánybíróság döntésére hivatkozva visszautasítják a kórházi beutalást, elkülönítést. „Azt mondják, hogy bevették a Paracetamolt, és már sokkal jobban vannak” – példálózott a szakember. Hangsúlyozta, az alkotmánybíróság döntése, miszerint nem törvényes kormányhatározat alapján kórházi bennfekvésre, elkülönülésre kötelezni a fertőzötteket, a lehető legrosszabbkor érkezett, mert a lazítások következményeként már előtte növekedőben volt az esetszám.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »