Mircea Cărtărescu kapja idén az egyik legrangosabb német irodalmi elismerést, a Thomas Mann-díjat

Mircea Cărtărescu kapja idén az egyik legrangosabb német irodalmi elismerést, a Thomas Mann-díjat

Mircea Cărtărescu román író kapja idén a Müncheni Bajor Szépművészeti Akadémia és Lübeck városa által odaítélt, Thomas Mannról elnevezett irodalmi díjat.
„Nagy izgalommal értesültem arról, hogy én leszek 2018-ban az egyik legjelentősebb német irodalmi elismerés, a Thomas Mann-díj kitüntetettje. Hálás vagyok a díjért a bírálóbizottságnak, a bajor akadémiának és Lübeck városának” – írta kedd este az Agerpres szerint Facebook-oldalán Cărtărescu.

A 25 ezer euróval járó kitüntetést november 17-én adják át a lübecki színházban tartandó ünnepségen.

– áll a zsűri indoklásában.

Mircea Cărtărescu 1956. június 1-jén született Bukarestben, és 1980-ban diplomázott a Bukaresti Egyetem Román Nyelv és Irodalom Karán. A költő, prózaíró, esszéista, irodalomkritikus és publicista nemcsak irodalmi körökben ismert Németországban, esszéi, aktuális témákról írt állásfoglalásai például a Neue Zurcher Zeitung, a Frankfurter Allgemeine Zeitung vagy a Berliner Zeitung napilap hasábjain is megjelentek.

2014-ben a Vakvilág (Orbitor) című regénytrilógiájának harmadik kötete is megjelent német fordításban, 2015-ben pedig kitüntették a Lipcse városa által odaítélt, az európai népek közötti megértés díjával. Műveit a németen kívül olasz, francia, spanyol, lengyel, svéd, bolgár és magyar nyelvre is lefordították. 2006-ban megkapta a román kulturális érdemrend főtiszti fokozatát, ugyanakkor számos hazai és külföldi irodalmi díj kitüntetettje.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »