Minority SafePack: Itt a második félidő, ideje belehúzni! Nagy a tét

A Felvidéken eddig legalább 40 ezer, Erdélyben  több mint 220 ezer aláírás gyűlt össze a sokszínű Európáért elnevezésű petíció keretében, amit rövidebb nevén Minority Safepack-ként emlegetnek.

340 európai történelmi nemzeti kisebbség jogaiért indított petíciót az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) 2017 májusában. 2018. április 3-ig kell legalább hét uniós tagállamban minimum 1 millió aláírást gyűjteni a sikerhez. Ezen felül az Európai Bizottság minden egyes tagállamban meghatározott egy minimális aláírásmennyiséget is.

Amennyiben a petíció sikeres lesz, a Bizottságnak és az Európai Parlamentnek is érdemben kell majd foglalkoznia azzal, hogy a kisebbségi jogokat EU-s hatáskörbe emeli át – vagyis bizonyos kötelezettségek alól egyetlen tagállam sem tudja majd magát kivonni.

Többszörös jelentőségű

A kezdeményezés ráadásul valóban politikán és határokon felül áll. Jelentősége többszörös: az európai kisebbségek számára Németországtól Dél-Tirolon át a külhoni magyarokig mindenkinek lehetőséget biztosít, hogy végre rávegye az EU vezetőit arra, hogy a többi kisebbség mellett az őshonos történelmi kisebbségekkel is foglalkozzon.

Másodszor: az anyaországi magyarok is támogathatják aláírásukkal a határon túliak számára nagy fontosságú petíciót. Harmadszor pedig, az EU is bizonyíthatja, hogy a menekültek és a szexuális kisebbségek jogain túl a mintegy 50 millió főt számláló (az uniós népesség 10 százaléka!) nemzetiségek problémái is elérik Brüsszel ingerküszöbét.

Félidőn túl majdnem a fele

Hírdetés

Felvidék legalább 50 ezer aláírás összegyűjtését vállalta, ezt négy hónappal a leadási határidő előtt nagyrészt teljesítette. Erdélyben 220 ezer szignó gyűlt össze. A Minority SafePack hivatalos weboldala szerint az online aláírások száma az Unión belül 150 ezer.

Online szignók tekintetében a Felvidék kissé le van maradva, ahogy – kettő kivételével – a többi uniós ország is. Magyarország és Románia már teljesítette a Bizottság által megszabott minimumot (Magyarország 106, Románia 430 százalékra) (hogy melyik országban mennyi elektronikus aláírás gyűlt össze, ide kattintva tekintheti meg.)

Jelenleg az aláírásgyűjtéshez 420 ezren csatlakoztak Európa-szerte. A félidőn már túl vagyunk, így minden, a kezdeményezéshez csatlakozó szervezet és politikai csoportosulás arra kéri az embereket, hogy ha még nem írtak alá, tegyék meg.

A legegyszerűbb az online felületen teljesíthetik a kérést, amit ide kattintva érhetnek el. A kitöltéssel nem kell sokat bajlódni, néhány kattintással kitölthető és elküldhető az űrlap.

Az Unión kívül is fontos lehet

Az EU-n kívüli Kárpátaljának is fontos lehet a kezdeményezés sikere. Ha a Minority SafePack céljai beépülnek az európai jogrendbe, aligha történhetnek olyan meddő megállapítások, mint amit a Velencei Bizottság is hozott az ukrán oktatási törvény elemzése kapcsán. Továbbá, ha valóban eurokompatibilissé válik Ukrajna, a kormánya aligha sulykolhatná tovább, hogy az egyértelműen diszkriminatív oktatási törvénnyel minden rendben van.

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: kronika.ro


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »