Markíza-ügy: A szakértő szerint vegyi elemzéssel nem állapítható meg, mikor készült a váltó

Markíza-ügy: A szakértő szerint vegyi elemzéssel nem állapítható meg, mikor készült a váltó

Tatiana Dugovičová írásszakértő megerősítette Gerald LaPorte és Pavol Masaryk szakértő következtetéseit, miszerint nem határozható meg közelebbről, hogy mikor készültek a váltók, de szerinte legalább kétévesek. Ezt a Speciális Büntetőbíróság előtt mondta a Markíza televízió váltóinak meghamisításáról szóló tárgyaláson.

„Nem lehetett megállapítani pontosan a váltók korát” – mondta Dugovičová, és hozzátette, készülhettek 2000-ben, mint azt a vádlottak mondják, de 2016-ban is, ahogyan a vád állítja. Barbora Geistová Čakovská szakértő tanúvallomásával kapcsolatban, amely szerint Marian K. legalább két aláírását valószínűleg átdátumozták, Lucia Tandlich, a Markíza televízió jogi képviselője emlékeztetett Marian K. Threema-üzeneteire. Az ügyvéd szerint ezekben azt kérdezi Andrej Šabík ügyvédtől, mikor írták alá a dokumentumokat. Az ügyvéd azt válaszolta, hogy 2016 áprilisában, ami alátámasztja a vád verzióját.

Ján Šanta, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze megjegyezte, hogy a bizonyítékokat összefüggésükben kell értékelni. Rámutatott arra is, hogy a gyakorlatban általában 30 aláírásmintát használnak összehasonlítási alapként, amit a szakértő is megerősített. „Mi tízszer ennyit nyújtottunk be” – mondta Šanta, válaszul arra, hogy Marian K. vádlott megkérdőjelezte az összehasonlításra benyújtott anyagot.

Hírdetés

Amikor a váltók kora vegyi elemzéssel még meghatározható lett volna, Marian K. nem bocsátotta őket a másik fél rendelkezésére. A váltókkal kapcsolatban akkor magánjogi per zajlott a Pozsony V Kerületi Bíróságon, és a dokumentumok ott voltak. Zuzana Maruniaková bíró, akit a Threema-üzenetek szerint Marian K. befolyásolt, nem vizsgálta a váltók korát, és Marian K. javára döntött.

Marian K.-t és Pavolt R.-t azzal vádolják, hogy Štefan A. vádlottal közösen négy hamis váltót készítettek, melyeket aztán a fizetési meghagyásokhoz mellékeltek.

Marian K. ellen a Kuciak-gyilkosság ügyében is vádat emeltek, továbbá a Gatex-ügyben is vádlottként szerepel hűtlen vagyonkezelés miatt. Pavol R.-t azzal is vádolják, hogy ő rendelte meg Sylvia Klaus-Volzová meggyilkolását.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »