Letartóztattak egy sámánt, aki ki akarta űzni Putyint a Kremlből

Letartóztattak egy sámánt, aki ki akarta űzni Putyint a Kremlből

Nyitókép: YouTube/BBC News/Русская служба

Az orosz rendőrség letartóztatott csütörtökön egy szibériai sámánt, aki az idén gyalogszerrel indult útnak jakutföldi otthonából Moszkva felé, abban a reményben, hogy vándorlásával képes lesz „kiűzni” Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Kremlből.

Alekszandr Gabisev márciusban kelt útra, fogadkozva: több mint 8 000 kilométert tesz meg gyalog az orosz fővárosig, hogy elűzze Putyint, akit „démonnak” nevezett.

A burjátföldi rendőrség azonban csütörtökön közölte, hogy letartóztatott egy embert a szibériai autópálya mentén egy még Jakutföldön elkövetett, meg nem nevezett bűncselekménnyel kapcsolatban, a vádlottat pedig visszaszállítják. Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a rendőrség Gabisevként azonosította a letartóztatott személyt.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet elítélte az esetet.

“A sámán tettei különcnek tűnhetnek, de az orosz hatóságok reagálása groteszk”

Hírdetés

– fogalmazott közleményében Natalja Zvjagina, az orosz AI igazgatója.

 „Alekszandr Gabisev számára biztosítani kellene azt a jogot, hogy szabadon kifejezhesse politikai nézeteit és gyakorolhassa vallását, mint bárki más”

– tette hozzá.

Gabisev, aki korábban azt jósolta, hogy 2021 nyarára éri el Moszkvát, közel 3000 kilométert tett meg gyalog csütörtökig.

Gabisev letartóztatásával kapcsolatban a Kreml úgy fogalmazott: nem tudnak minden bűnügyet nyomon követni Oroszországban.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »