Koronavírus – Nyugat-Európában is sorra dőlnek a negatív rekordok, nyomás alá került az egészségügy

Koronavírus – Nyugat-Európában is sorra dőlnek a negatív rekordok, nyomás alá került az egészségügy

Madridban pénteken döntenek arról, hogy lesz a részleges kijárási tilalom a városban és annak külvárosaiban. A spanyol fővárosban és régiójában található intenzív osztályok kapacitása 40 százalékban már foglalt, miközben az országos átlag csak 17 százalék. Már sokan amiatt aggódnak, hogy Spanyolországban a tavaszi első hullámhoz hasonló módon omlik majd össze az egészségügy.

Franciaországban csütörtökön a napi esetek száma új rekordot döntött, 16 096 fővel nőtt a fertőzöttek száma, az Egyesült Királyságban 6634 új esetet jelentettek. Németországban 2321 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, ami április óta a legtöbb.

Miközben a Marseille-ben a bárok és szórakozóhelyek bezárása ellen tüntetnek pénteken, a francia hatóságok igyekeznek meggyőzni az embereket arról, hogy a járvány feltartóztatásához be kell tartani az intézkedéseket. Nyugat-Európa több országában „lockdown lite” (szabadfordításban annyit tesz, „könnyített lezárások”) intézkedéseket vezetnek be.

Hírdetés

Ausztriában korlátozzás az apres-ski partikat, Spanyolországban korlátozzák a szabad mozgást az ország 37 pontján, beleértve a főváros egyes részeit is. A brit kormányzat arra szólította fel az embereket, hogy a következő fél évben otthonról dolgozzanak, és egy órával korábban zárják be a kocsmákat. Franciaországban is a szórakozóhelyek este 10 órától történő zárva tartását írták elő. Párizs egyes részein és Marseille régiójában teljese lesz a bárokra vonatkozó zárlat – itt ugyanis a kórházak kapacitása vészesen közelít a tarthatatlan szinthez.

Jean Castex francia miniszterelnök a France 2 televíziónak nyilatkozva kijelentette, ha a kormány nem tesz valamit, akkor jövő tavasszal az idei első hullámhoz hasonló válsághelyzet alakul majd ki.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »